pečuj doma

ZPRÁVY: Děsivé svědectví sestry z covidária Nemocnice na Bulovce

1.12.2021

Pracuje v pražské Nemocnici na Bulovce a upozornila na ubývající síly zdravotníků. Emotivní příspěvek Jany Spurné na Facebooku sdílely již tisíce lidí „Přestaňte už řešit blbosti a pomozte nám,“ apelovala na veřejnost. Zveřejňujeme příspěvek v plném znění, jak ho zdravotní sestra napsala:

Jsem idealista.

Stále věřím, že lidem dojde, jaký je jediný možný způsob, jak překonat tuhle hrůzu, na kterou se musíme každou směnu v práci dívat a už potřetí ji zažívat …… každá další vlna je horší a horší.

Síly ubývají…

Proč se to děje znovu?

Proč?

Při představě, co nás zase čeká se mi chce křičet, brečet i zvracet.

Opět ti lidé lapající po dechu, opět zmatení z nedostatku kyslíku, vyděšení k smrti a dnes navíc většina zpočátku, dokud na to ještě mají dech, hledající výmluvy.

Mám chuť zakřičet: Co sem teď lezeš?

Přijít jsi měl v létě. Ale tys nejspíš raději venku vedl chytrý kecy a šířil fámy, které ovlivnili možná další takové chudáky, jako jsi teď ty.

Pokud ano. Máš je na svědomí! Stejně jako někdo má možná na svědomí tebe!

A přitom stačilo tak málo…

Ale všechny tyhle myšlenky musím samozřejmě potlačit a chovat se profesionálně.

Takže se otočím na podpatku, nasadím úsměv a snažím se toho dalšího chudáka uklidnit. Opět si vyslechnu další neuvěřitelnou historku, jak a kdo za to může, že se nenechal naočkovat a mezi tím si připravím vše co je potřeba…

Během dalších několika dní marného boje o kvalitní nádech, už leží napojený na dýchacím přístroji. Klidný, uspaný, absolutně podřízený ventilačnímu režimu.

Tak hlavně, že neztratil svobodu.

Manželka volá snad 5x denně, pláče a neustále chce slyšet, že to bude dobrý… Všichni příbuzní se dožadují léku, který pravě jejich blízkého zachrání a ….OUHA …. on žádný takový neexistuje??? Cože? Vždyť na internetu psali ……. A nastává další vysvětlování a vyvracení nesmyslných zaručených informací.

Pak nastane útok: Tak když vy ho tady nevyléčíte, tak ho převezte jinam…….”

Proboha! A kam???? Kde ho asi tak budou chtít? bleskne mi hlavou.

Vždyť tady máme, veškerou přístrojovou dýchací i oběhovou podporu, náhradu funkce ledvin, dostává spoustu léků, abychom ho vůbec ještě udrželi při životě a vy byste ho ještě vystavila transportu? Když jen jeho otočení na posteli, nebo zvednutí jeho těla pro pořízení RTG snímku, ho mnohdy rozhodí natolik, že se pak půl dne nezastavíme, abychom tento stav zvrátili a celou dobu se bojíme, že už nám umře???

Tak to se mi samozřejmě jen honí hlavou…

A tak polknu a ubezpečím paní, že děláme opravdu vše, co je možné a dostupné. Chtěla by si povídat dál, ale to opravdu nejde, snažím se ukončit hovor a pokládám telefon.

……Nestíhám…… mezi tím už jsem měla nastrojit a rozjet přístroj na kontinuální podporu funkce ledvin, objednat krve na transfúzní stanici, podat ATB, pacienta odsát z dýchacích cest, ošetřit invazivní vstupy a změnit dávku léků proti krevním sraženinám, které kontinuálně kapou…. Ale v tom volá kolegyně: Příprav mi intubaci, dvojka se mi horší a zavolej doktora!

Doktor vychází ze čtyřky a hlásí: Tady pak budeme točit na břicho, budu vás tu všechny potřebovat!

Tak bych mohla v popisování pokračovat dál a dál. Ale tohle rozhodně není mým cílem.

PROSÍM LIDI!!!

Dochází místa, přístroje i naše síly. Některá standardní nemocniční oddělení o počtu 20 lůžek udržují chod, už jen třeba ve třech sestrách. Ne každý to po předchozích vlnách vydržel. Ty holky nevědí, co je dva dny volna.

Přestaňte už řešit blbosti a pomozte nám. Alespoň tím, že neustále nebudete na sociálních sítích sdílet a množit nesmyslné a nepodložené zprávy. A kdo ještě můžete, běžte se naočkovat.

Třeba budete mít štěstí a ještě to stihnete. Budu vám držet palce.

Nepomůžete tak pouze sobě a svým nejbližším, nám zdravotníkům, ale i vašim dětem a vnukům.

 A nechci vůbec vidět do jakých dalších dluhů se náš stát díky této zbytečné vlně dostane.

To všechno jsme si mohli ušetřit!!!

Děkujeme všem, kteří nejsou sobci, všem těm, kteří ještě přehodnotí a dokážou změnit svůj přístup a pomohou.

PS: Nebudete muset hledat výmluvy.

Zdroj: Facebook, CNN Prima News

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.