pečuj doma

‚Žádné lockdowny. Ať se mrtvoly vrší po tisících!‘

27.4.2021

Britský premiér Boris Johnson loni v říjnu prohlásil, že raději nechá vršit mrtvoly po tisících, než aby vyhlásil třetí koronavirový lockdown. Tvrdí to bulvární deník Daily Mail s odvoláním na své zdroje. Johnson to v pondělí popřel. Johnson v posledních dnech čelí celé řadě obvinění, které byly zveřejněny v britských médiích.

Týkají se řady témat, ale především nezvládnuté vládní reakce na pandemii covidu-19 až po snahu nechat si tajně proplatit rekonstrukci svého bytu od sponzorů, kterým umožníl dodávat do nemocnic plicní ventilátory.

A je třeba říci, že britská média jdou po něm tvrdě. Daily Mail v neděli pozdě večer zveřejnil Johnsonovy údajné výroky z říjnové schůze v premiérském sídle v Downing Street. „Žádné další zasrané lockdowny. Ať se mrtvoly vrší po tisících,“ řekl podle nejmenovaných zdrojů deníku premiér v reakci na poznámku ministra Michaela Govea, že na hlídání nemocnic přeplněných covidovými pacienty bude zapotřebí nasadit armádu.

Na dotaz, zda výrok skutečně pronesl, v pondělí Johnson podle agentury Reuters odpověděl, že nikoliv. Ale britský deník na to má údfajně dva svědky, kteří jsou ochotni odpřisáhnout u soudu s Johnsonem. 

Johnsonovi kritici tvrdí, že třetí uzávěře zavedené v lednu se šlo vyhnout, kdyby se premiér podvolil tlaku Govea a ministra zdravotnictví Matta Hancocka a souhlasil s přísnějšími podmínkami druhého lockdownu. S bezmála 128 tisíc úmrtími spojenými s covidem-19 má Británie v absolutních číslech jednu z nejhorší nejhorších bilanci v Evropě. Podle britských médií by se Johnson měl zodpovídat před soudem.

Úřad ministerského předsedy dříve uvedl jako zdroj zpráv bývalého Johnsonova hlavního poradce Dominika Cummingse. Ten v pátek na svém blogu popřel, že by informace pocházely od něho. Johnsona označil za člověka nekompetentního a postrádajícího integritu.

Johnsonova mluvčí v březnu řekla, že všechny sponzorské dary a příspěvky byly řádně deklarovány a že rekonstrukce Johnsonova bytu se neuskutečnila ze stranických peněz.

Podle The Sunday Times se Cummings chystá Johnsona obvinit, že je osobně odpovědný za desítky tisíc mrtvých, kteří podlehli covidu-19 při druhé vlně pandemie.

Zdroj: Lidovky, red

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

3.5.2024 Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman proto pozval jejich zástupce k jednomu stolu, aby mohli sdílet své zkušenosti s pomocí obětem diskriminace. Právě nevládní organizace jsou totiž blíže lidem, mají jejich důvěru a lepší informace o překážkách, na které ve svém životě narážejí. více...

PTÁTE SE: Opatrovaná si přeje navštěvovat dceru i s opatrovníkem

2.5.2024 Opatrovaná dívka, 25 let, má odebranou dceru, která je momentálně v pěstounské péči u otce opatrované dívky (tedy u dědečka). Ona dceru navštěvuje. Pěstoun však odmítá jinou osobu při návštěvách. Přáním opatrované je navštěvovat dceru společně se svým opatrovníkem. Může jí v tomto pěstoun bránit? Má právo opatrovaná na základě více...

ZPRÁVY: Spuštěno hlasování veřejnosti o držiteli Ceny Olgy Havlové

1.5.2024 Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové letos po třicáté udělí Cenu Olgy Havlové a po osmé Cenu veřejnosti. Ocenění získají osobnosti, které navzdory svému zdravotnímu handicapu pomáhají druhým a jsou inspirací pro ostatní. Laureáta Ceny O. Havlové vybírá porota pověřená správní radou nadace. Držitel Ceny veřejnosti vzejde z online hlasování. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.