pečuj doma

„Jsme na pokraji bezprecedentní krize“

3.9.2022

Pomoc s drahými energiemi přes úsporný tarif čelí kritice za svou nedostatečnost. Podle Daniela Hůleho, experta na dluhovou problematiku z Člověka v tísni, tarif nebude stačit. Problematické také je, že pro příspěvek na bydlení se Češi vydávají jen neochotně a to by se mělo změnit.

Je třeba, aby stát nastavil efektivní pomoc těm nejchudším, což se nedaří.

„Současný mechanismus určitě nezajišťuje dostatečnou pomoc. Překvapují mě odvážná tvrzení vlády, že pomohou všem. Například příspěvek na bydlení je velmi limitován, není dostatečně vysoký,“ říká Hůle.

Hůle upozornil na nutnost zvýšení normativu na příspěvek na bydlení. „Normativní náklady jsou dnes velmi neaktuální. Měly by se však zvýšit. Například senioři mají tyto náklady značně převyšující jejich možnosti. Vláda to musí udělat teď hned.“

„Je za tím neobratnost a nešikovnost. Musíme to uznat.  Ale za dva týdny tu můžeme mít nový nástroj, stačí chtít,“ doplnil Hůle.

„Stát vůbec není připraven pomoci chudým lidem. Stát přitom deklaruje, že pomůže. Nástroj tady ale nemají, musí zajistit, aby se lidé neodpojili od energie a nedostali se do exekucí. Pomoc by pak byla mnohem dražší,“ upozorňuje. „Velká část z nás zchudne, inflace nás zasáhne. Stát nemůže pomáhat všem lidem. Bohatí musí počítat s tím, že si musí pomoct sami. Lidem, kteří vydávají za bydlení více než 30 procent, mělo by se pomoct. Například úsporný tarif je drahý a přitom naprosto k ničemu, je příliš nízký,“ upozornil.

Část nákladů ale podle experta na lidi přenést musíme, jinak by se s energiemi nešetřilo. „Společnost musíme částečně zatížit, aby každý byl motivován k šetření. Do exekucí by ale padnout neměl nikdo.“ Expert také upozornil, že vláda to má nyní opravdu těžké. Krize nás podle Hůleho totiž čeká masivní.

„Měli jsme daleko dříve upozorňovat, aby si lidé navyšovali dobrovolně zálohy a vyhnuli se zdražení. Je lepší teď platit víc a nemít desítky tisíc nedoplatek,“ říká Hůle a doplňuje, že se bojí toho, že se lidé dostanou do dluhové pasti. V zájmu dodavatelů energií to ale není.

Hůle doplnil, že by bylo skvělé, kdyby banky poskytovaly účelové úvěry určené právě na nedoplatky energií. I to by lidi mohlo uchránit od dluhové pasti.

Kolik lidí opravdu upadne do chudoby je podle Hůleho složité vyčíslit. „To je těžké říct, řádově téměř 300 tisíc domácností už pobírá příspěvek na bydlení. Řádově milion z nich na něj ale už teď dosáhne. Musíme jim to ale říct,“ říká s tím, že velké problémy hrozí zejména seniorům. „Paradoxně chudí jsou více ohrožení i kvůli tomu, že jejich domácnost není energeticky úsporná.“

„Musíme se zaměřit na to, jak pomoci lidem ještě před zimou. Bojím se, že se to ale nepodaří. Pak bychom se měli bavit o tom, co s tím, zda jim umožnit nějaké oddlužení,“ varuje.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.