pečuj doma

„Jsme na pokraji bezprecedentní krize“

3.9.2022

Pomoc s drahými energiemi přes úsporný tarif čelí kritice za svou nedostatečnost. Podle Daniela Hůleho, experta na dluhovou problematiku z Člověka v tísni, tarif nebude stačit. Problematické také je, že pro příspěvek na bydlení se Češi vydávají jen neochotně a to by se mělo změnit.

Je třeba, aby stát nastavil efektivní pomoc těm nejchudším, což se nedaří.

„Současný mechanismus určitě nezajišťuje dostatečnou pomoc. Překvapují mě odvážná tvrzení vlády, že pomohou všem. Například příspěvek na bydlení je velmi limitován, není dostatečně vysoký,“ říká Hůle.

Hůle upozornil na nutnost zvýšení normativu na příspěvek na bydlení. „Normativní náklady jsou dnes velmi neaktuální. Měly by se však zvýšit. Například senioři mají tyto náklady značně převyšující jejich možnosti. Vláda to musí udělat teď hned.“

„Je za tím neobratnost a nešikovnost. Musíme to uznat.  Ale za dva týdny tu můžeme mít nový nástroj, stačí chtít,“ doplnil Hůle.

„Stát vůbec není připraven pomoci chudým lidem. Stát přitom deklaruje, že pomůže. Nástroj tady ale nemají, musí zajistit, aby se lidé neodpojili od energie a nedostali se do exekucí. Pomoc by pak byla mnohem dražší,“ upozorňuje. „Velká část z nás zchudne, inflace nás zasáhne. Stát nemůže pomáhat všem lidem. Bohatí musí počítat s tím, že si musí pomoct sami. Lidem, kteří vydávají za bydlení více než 30 procent, mělo by se pomoct. Například úsporný tarif je drahý a přitom naprosto k ničemu, je příliš nízký,“ upozornil.

Část nákladů ale podle experta na lidi přenést musíme, jinak by se s energiemi nešetřilo. „Společnost musíme částečně zatížit, aby každý byl motivován k šetření. Do exekucí by ale padnout neměl nikdo.“ Expert také upozornil, že vláda to má nyní opravdu těžké. Krize nás podle Hůleho totiž čeká masivní.

„Měli jsme daleko dříve upozorňovat, aby si lidé navyšovali dobrovolně zálohy a vyhnuli se zdražení. Je lepší teď platit víc a nemít desítky tisíc nedoplatek,“ říká Hůle a doplňuje, že se bojí toho, že se lidé dostanou do dluhové pasti. V zájmu dodavatelů energií to ale není.

Hůle doplnil, že by bylo skvělé, kdyby banky poskytovaly účelové úvěry určené právě na nedoplatky energií. I to by lidi mohlo uchránit od dluhové pasti.

Kolik lidí opravdu upadne do chudoby je podle Hůleho složité vyčíslit. „To je těžké říct, řádově téměř 300 tisíc domácností už pobírá příspěvek na bydlení. Řádově milion z nich na něj ale už teď dosáhne. Musíme jim to ale říct,“ říká s tím, že velké problémy hrozí zejména seniorům. „Paradoxně chudí jsou více ohrožení i kvůli tomu, že jejich domácnost není energeticky úsporná.“

„Musíme se zaměřit na to, jak pomoci lidem ještě před zimou. Bojím se, že se to ale nepodaří. Pak bychom se měli bavit o tom, co s tím, zda jim umožnit nějaké oddlužení,“ varuje.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

INFO: Zdravotně postižení budou od dubna 2025 patřit pod ČSSZ

22.4.2024 MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlavičku České správy sociálního zabezpečení. Namísto Úřadu práce ČR by tak nově o příspěvku na péči a dávkách pro osoby se zdravotním postižením rozhodovaly územní správy sociálního zabezpečení. více...

PTÁTE SE: Znovuposouzení příspěvku na péči v 18 letech u celiaka

21.4.2024 Dceři v listopadu 2023 skončil posudek (3. v pořadí) na příspěvek na péči v 1. stupni, dg. celiakie, skolióza (celotrupový korzet). Uznáno pokaždé d) stravování, e) oblékání, h) péče o zdraví. (Rozporovali jsme osobní aktivity, ale nedosáhli). Před dvě dny jsem byla na základě Vyrozumění z úřadu práce nahlédnout do spisu. Posudkový lékař popsal více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.