pečuj doma

ZPRÁVY: Epidemie se nevyvíjí dobře. I kdyby se stal zázrak…

15.10.2021

Epidemie covidu se u nás nevyvíjí dobře. „Zásadní je nyní kontrola současných opatření a očkování, očkování, očkování," zdůraznil ministr Adam Vojtěch na tiskové konferenci ke zhoršující se epidemické situaci. Situace se podle něho zhoršila nesporně kvůli nízké proočkovaností.

Apeloval především na lidi ve věku nad 65 let, aby s očkováním neotáleli. V ČR stále zhruba čtyři miliony lidí nemají žádné očkovaní.  Také podle šéfa ÚZIS Duška je hlavním problémem nízká proočkovanost. „Čísla rostou a i kdyby se nyní stal zázrak, tak virus bude mít brzdnou dráhu dva, spíše tři týdny,“ dodal.

Na posilující třetí dávku mají od 18. října nově nárok lidé po uplynutí šesti měsíců od dávky druhé. Je třeba zdůraznit, že u nás, ale i na úrovni Evropského společenství se diskutuje, že za plně chráněné budou považovaní lidé až po třetí dávce.

„Určitě by nebylo vhodné, abychom zavedli nějaká opatření, která by pak budoucí vláda chtěla pozměnit,“ řekl Vojtěch k potenciálním restrikcím. Nyní je podle něj stěžejní zvýšit kontrolu stávajících opatření.

Dodal ale, že chce navrhnout, aby PCR test byl platný tři dny a antigenní test jeden den. Zkrátit by se měla také karanténa ze 14 na sedm dní s negativním PCR testem.

Stát zatím nepřipravuje plošná omezení, jako bylo před rokem uzavření škol a restaurací. Chce ale zkrátit platnost testů na koronavirus i délku karantény.

„Zkrácení platnosti testů by mohlo lidi motivovat k očkování,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. V okolních státech je podle ní platnost testů podstatně kratší. V Německu se od srpna zkrátila na 24 hodin u antigenního testu a 48 hodin u PCR. Na Slovensku platí PCR test 72 hodin a antigenní 48 hodin. V Rakousku je platnost testů stejná, jako ministerstvo nově navrhuje pro ČR.

Lidí s pozitivním testem na covid v tuzemsku v posledních několika dnech trvale přibývá. V nemocnicích, zejména v Moravskoslezském kraji, se opět zřizují covidaria. Stoupá i počet hospitalizovaných. Sedmidenní incidence stoupla na hodnotu 73,87 a reprodukční číslo na 1,33.

Plošná protiepidemická opatření se ani podle hlavní hygieničky Svrčinové nechystají. Výrazné zhoršení by podle ní mohlo vést však k tomu, že nebudou uznávány žádné testy, jen očkování nebo prodělaná nemoc.

Zdroj: iDNES.cz, ČT

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.