pečuj doma

Euro rapidním tempem zrychlilo šíření covidu

14.7.2021

„Fotbal míří domů“, zní oblíbený popěvek anglických fotbalových fanoušků. Pokud by ale někdo byl škodolibý, mohl by ho změnit na „covid míří domů“. Anglie sice nakonec evropský fotbalový šampionát nevyhrála, zato jí rapidním tempem stoupají přírůstky koronaviru. Už týden v kuse Británie registruje přes 30 tisíc pozitivně testovaných denně.

Drtivou většinou se jedná o vysoce nakažlivou variantu delta. Bude-li tato trajektorie pokračovat, mohlo by dle odhadů brzy plnit tamní nemocnice až pět tisíc nových pacientů denně.

Podle části expertů k opětovnému rychlému šíření viru přispěl právě fotbal. Euro 2020 se totiž hrálo hned na dvou britských stadionech a semifinále i finále ve Wembley navštívilo přes 60 tisíc fanoušků.

„Mladí příznivci fotbalu, převážně mužského pohlaví, jsou přesně tou demografickou skupinou, u níž nyní registrujeme nejvyšší nárůst případů,“ řekl agentuře Reuters Denis Kinane, imunolog testovací společnosti Cignpost Diagnostics. Mladí muži podle něj nákazu posléze šíří ve svých rodinách.

S podobným problémem se potýkají i další evropské země – zejména ty, které se probojovaly až do závěrečné fáze Eura. Ve Španělsku od začátku července denní přírůstek dvakrát přesáhl 20 tisíc. V Itálii zase vzbuzují rozpaky bouřlivé oslavy v ulicích Říma a ostatních měst. Jižané se totiž rozhodli přivítat své novopečené šampiony, jak se patří.. Británie naopak trvá na dalším rozvolňování deltě navzdory. 

Británie nevzdory tomu všakl trvá na dalším rozvolnění. Ministr zdravotnictví Sajid Javid řekl: „Pevně věříme, že je ten správný čas na to, abychom naši zemi dostali blíž k normálnímu životu.“ dodal.

Britové již překřtili 19. červenec, kdy dojde ke zrušení většiny zbývajících restrikcí, na „den svobody“. Mimo jiné totiž přestane platit povinnost nosit roušky na veřejných místech, a to včetně uzavřených prostor a hromadné dopravy.

Vláda také plánuje zrušit povinnost karantény pro navrátilce z evropských zemí. To by v praxi mohlo znamenat návrat „normálních“ prázdnin – běžnou součástí britského léta je totiž výjezd do letních bytů v Řecku, Španělsku či Portugalsku. Všechny tři jmenované země jsou však dosud na obávaném „jantarovém“ seznamu, který kromě dvou negativních testů na koronavirus vyžaduje po příjezdu desetidenní pobyt v jednom ze státem určených „karanténních“ hotelů.

Otázkou však zůstává, jak dlouho hranice zůstanou otevřené na evropské straně. Naposledy, když Britové mohli cestovat, z toho totiž byla nová vlna pandemie právě v Portugalsku. Není jistě náhoda, že i tehdy to kritikové přičítali fotbalu. V Portu se totiž v květnu hrálo finále Ligy mistrů za účasti hned dvou anglických týmů – londýnské Chelsea a Manchesteru City. Na samotný stadion se sice dostalo „jen“ 16,5 tisíce fanoušků, další tisíce však zaplavily místní bary a hospody s vidinou bujarého fotbalového zážitku. To nakonec odpovídá tomu, co o fotbalových zápasech tvrdí Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle jejích expertů totiž problém nemusí spočívat primárně na ochozech stadionů, ale především v barech a pubech, kde fanoušci sledují zápasy na obrazovkách. Pravděpodobnost bližšího kontaktu je tam ještě vyšší, navíc se často jedná o nedostatečně větrané prostory.

Přední londýnská univerzita Imperial College zase publikovala studii, podle které mají mladé ženy až o 30 procent menší šanci, že se nakazí covidem kvůli rozdílnému společenskému chování. Jeho součástí je i menší inklinace k fotbalu a vášnivému podporování svých týmů na stadionech i u společných obrazovek.

Zdroj: Lidovky

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.