pečuj doma

Flegr říká: …A do měsíce máme zaplněné nemocnice

14.11.2021

Evoluční biolog Jaroslav Flegr varuje před opětovným naplněním nemocnic pacienty s covidem. Situace, která potkala české zdravotnictví na jaře, se podle něj zopakuje do pár týdnů. Řekl to na CNN prima NEWS. Totéž říkají i Marian Hajdúch a Václav Hořejší.

 „Příští týden budeme mít rekord, dostaneme se nad 20 tisíc. Zvýší se počet lidí na JIP, je tam přímá úměra… znovu zahltíme nemocnice,“ odhadoval Flegr

„Nemocnice se nám do měsíce zaplnění. Tak, že se bude muset udělat drastické opatření, aby nepřibývali další pacienti,“ zhodnotil Flegr. „Neočkované bych do hospod nepustil, zaplní nám pak JIP. Čím více budeme dělat bezbolestná opatření, tím později dojde na lockdowny,“ podotkl.

Epidemiologický expert koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) Marián Hajdúch navrhl, aby v oblastech, kde je stávající incidence nemoci mezi 700 až 900 případy na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, došlo ke zvážení zavření škol na čtrnáct dní. „Děti pustit zpět až s negativním testem,“ uvedl.

Flegr nápad jen kvituje. „Obávám se ale, že vláda tento rozumný návrh nevyslyší a nechá školy otevřené. Někdy v prosinci je bude muset zavřít úplně a do odvolání, minimálně do půlky února,“ varoval Flegr.

„Každé nakažené dítě ohrožuje navíc členy rodiny,“ dodal Flegr. „Snažíme se být chytrá horákyně, ale děláme to nejhorší.

Názory jako má Flegr a Hajdúch sdílí imunolog Václav Hořejší. Zavedl by dvoutýdenní lockdown. Nejlepší by podle něj bylo udělat to nyní, protože jinak bude pozdě a hrozí zahlcení nemocnic. Po uzávěře ekonomiky ale není bohužel společenská poptávka. Dále mluvil o tom, že pro lidi je 200 mrtvých denně přijatelných. „ Stojí jim  za to, že budou smět chodit na hokej a do hospody."

Podle imunuloga se může ČR dostat znovu do kritického stavu, a pravděpodobně už tam míří. „Jakmile budou naplněny z 90 procent jednotky intenzivní péče, tak budeme zrovna tam, kde už jsme byli.“ dodal.

Zdroj: CNN Prima News, Rádio Impuls

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.