pečuj doma

Hořejší má značné obavy. Důležité je očkování

10.7.2021

V České republice je stále zhruba polovina obyvatelstva nechráněná očkováním nebo proděláním nemoci covid-19. Mutace delta nás může proto výrazně zasáhnout, říká imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie Věd, který se této možnosti obává. V rozhovoru pro MF Dnes a idnes řekl mimo jiné:  


Ve světě i u nás se vyskytuje varianta delta. Zabrání většímu šíření u nás stávající opatření?

Tomu se dá těžko zabránit, ale jde hlavně o to aby se její šíření alespoň maximálně zpomalilo. Pravděpodobně už nedojde k situaci, která tady byla na loni na podzim. Vzhledem k tomu, že je u nás chráněna převážně očkováním a částečně i proděláním nemoci velká většina rizikových skupin, tak i kdyby se teď nepodařilo udržet nízký počet nových případů, tak by ten charakter epidemie byl výrazně jiný, než na co jsme byli zvyklí. Dramaticky by se snížil počet vážných případů, hospitalizací a úmrtí právě proto, že ty rizikové skupiny jsou chráněné.

A máme se tedy varianty delta skutečně obávat?

To ano. Musíme si uvědomit, že něco mezi třemi až pěti miliony lidí u nás není chráněno očkováním ani proděláním nemoci. V případě, že se vysoce infekční varianta viru, jako je delta, rozšířila v této části nechráněné populace, tak by to mohlo udělat problémy. Rozšířilo by se to mnohem rychleji, než jsme byli dosud zvyklí. Najednou by během dvou či čtyř týdnů onemocněly statisíce lidí, možná i miliony. I přesto, že by byl ve velké většině případů jen mírný průběh, tak by to mohl být problém.

Proč přesně?

Část lidí by to musela doma nějak vyležet. O variantě delta se ví, že způsobuje těžší průběh onemocnění, a to i u mladších ročníků. Už jen to, že by najednou onemocněl takový počet lidí, by mohlo znamenat uzavření některých provozů, podniků, v důležitých zaměstnáních by mohl být nedostatek personálu a podobně. A při takovém vysokém počtu nemocných lidí s mírnými obtížemi by se vyskytlo několik procent (tedy desítek tisíc) těžkých případů. A to by mohlo zahltit nemocnice. To je jedna věc.

A ta druhá?

Je zásadně nutné udržet co nejnižší počet případů do té doby, než bude proočkovaných až 90 procent populace a bude tak dosaženo stavu kolektivní imunity. Důležité je to i proto, že by se mohla objevit ještě daleko nebezpečnější varianta než delta, která by unikala současným vakcínám. Jediná cesta, jak se ubránit v případě rozšíření něčeho takového by bylo důsledně vystopovat ohniska takové varianty a likvidovat je. A to je reálně možné jedině pokud je celkový počet případů minimální. 

Mám proto obavu třeba z chystaného úplného rozvolnění ve Velké Británii, kdy už teď mají desetitisíce nových případů denně. V případě zasažení zvlášť nakažlivou variantou odolávající stávajícím vakcínám by to prostě nemohli zvládnout. Není to žádné strašení – skutečně je důvod k obavám. Musíme se za každou cenu snažit zvýšit proočkovanost na maximální míru. Varianta delta i u nás v dohledné době díky své evoluční výhodě převládne. Stát by měl občany proto co nejvíce motivovat k očkování a zabraňovat šíření falešných zpráv protivakcinačních aktivistů. 

Vadí mi, jak se pořád jen zdůrazňuje, že očkování musí být striktně dobrovolné. Podle mého názoru by bylo ideální, kdyby to bylo povinné, podobně jako jsou povinná očkování proti dětským nemocem. Když se povinně očkují malé děti proti nejméně 9 nemocem, proč by to měl být problém u dospělých s jedním dalším očkováním? Jsem si ale vědom, že v naší ultraliberální společnosti je to asi nereálné. Jistě by ale bylo možné motivovat lidi pozitivně - výrazným zvýhodněním očkovaných, a možná i finančně.

Zdroj: idnes

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.