pečuj doma

Jihomoravský hejtman Grolich: Nechali Moravu napospas

23.11.2021

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jan Grolich není vyhlášení lokálního stavu nebezpečí vhodným řešením světové pandemie. Grolich kritizuje vládu, že opatřeními nezasáhla už před dvěma týdny. „Stav nebezpečí je postup, jak vést krizové řízení v rámci nějaké krizové situace na lokální úrovni.

Například u nás tornádo, kdy jsme obratem vyhlásili stav nebezpečí,“ řekl Jan Grolich na dotaz, proč nevyhlásí k řešení pandemie v Jihomoravském kraji stav nebezpečí. Pandemie ale podle něj není lokální záležitost, je to světový problém, a proto nemá smysl vyhlašovat lokální systémy řízení.

„Navíc je ten systém řízení uzpůsoben k těm standardním katastrofám, jako jsou hlavně povodně, podle nichž to bylo psané,“ dodal Grolich. Jediné co by ze stavu nebezpečí hejtman využil, by byly pracovní příkazy. „My jsme ale schopni se s našimi školami dohodnout, takže to není nutné,“ sdělil.

Podle Grolicha měla vláda přijmout podobná opatření, jako přijme Zlínský kraj, už před 14 dny. „Teď už opravdu hasíme požár,“ řekl Grolich. „Standardně se přijímají opatření na území celé republiky. Když byl největší problém v Čechách, tak se samozřejmě přijímala opatření i na Moravě, abychom zabránili šíření. Teď se tváříme, jako by to byl problém jenom Moravy, nebo jako by ten problém vůbec nebyl,“ sdělil Grolich.

„Nemůžeme v každém kraji vymýšlet něco jiného. Tohle není systematické řízení, jenom to dokládá, že ta vláda tu pandemii prostě neřídí,“ řekl Grolich.

Primátor hlavního města Prahy Hřib nabídl přetíženým moravským nemocnicím převoz pacientů na kyslíku do Prahy. To ale Grolich vyloučil. „Převoz člověka s umělou plicní ventilací do Prahy je technický nesmysl, a je to naprosto riziková věc. Je to nějaká teorie, která v praxi nemá fakticky žádný význam,“ sdělil Grolich. 

„Pokud to neřeší centrální úroveň, tak já se budu snažit se s krajskou hygienou domluvit, aby nějaká opatření přijali, ale nařídit jim to nemůžu“ vyjádřil se Grolich. „Potřeba jsou jakákoliv opatření, která zamezí sociálním kontaktům. Podobně jako zlínský model, omezení velkých akcí, nevím jestli je rovnou rušit, nebo omezovat kapacitu. Také myslím, že má smysl zohlednit ty, které jsou venku, a ty, které jsou vevnitř a podobně,“ řekl Grolich k možným opatřením, která by chtěl, aby krajská hygiena přijala.

Podle něj jsou hlavním problémem pacienti na JIP, a zásadní je pomoc v rámci regionu. „Převoz na dlouhé vzdálenosti takto rizikových pacientů nemá význam,“ dodal Grolich.

Zdroj: idnes, red

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.