pečuj doma

Kdy se budou sundávat roušky? Odborníci se celkem shodnou

20.2.2022

Ministerstvo zdravotnictví již diskutuje s odborníky o tom, kdy lidé v České republice odloží roušky. Ty jsou již přes rok povinné ve všech vnitřních prostorách včetně obchodů či hromadné dopravě. V polovině března by však v tomto směru mohlo nastat značné uvolnění.

Pro Hospodářské noviny postup rozvolnění naznačil už náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Podle jeho slov první respirátory odloží žáci ve školách či lidé v kancelářích a restauracích. „Bude záležet na epidemiologické situaci, ale nyní se nejčastěji bavíme o 15. březnu jako o datu, kdy by si je lidé mohli na těchto místech sundat,“ řekl pro deník náměstek Pavlovic.

Redakce iDNES.cz se zeptala odborníků, kdy podle nich respirátory lidé sundají a na jakých místech. Epidemiolog a člen Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) Rastislav Maďar pro iDNES.cz řekl, že respirátory by se mohly stát dobrovolným ochranným opatřením od poloviny března. Pokud se však do té doby nezhorší epidemiologická situace.

„Nejdříve v místech, kde je možné většinou dodržet odstup a není tam dlouhá doba kontaktu dvou cizích osob. Jako jsou například obchody. V MHD by měly zůstat delší dobu, tam rozestupy často možné nejsou,“ doplnil pro iDNES.cz Maďar.

Podobný názor má viroložka Ruth Tachezy. Ta pro iDNES.cz uvedla, že souhlasí s odložením respirátorů v polovině března venku pokud však budou nízké počty nakažených. „Vnitřní prostory jsou ale ještě na zvážení. Měli by být instruováni lidé, kteří jsou rizikoví, že virus úplně nezmizí. Ve chvíli, kdy se to uvolní, by měli zvážit svá rizika, když půjdou třeba na hromadné akce, aby se mohli chránit,“ komentovala Tachezy.

Z jejího pohledu jsou nejrizikovější hromadné akce, které se konají uvnitř. Třeba koncerty. „Stejně myslím, že nebude jiná cesta, když čísla klesnou. Do budoucnosti je možné zvážit, že by se roušky používaly například při nachlazení, kdy člověk musí jít mezi lidi. V asijských zemích je to zvykem a je to rozumné,“ doplnila viroložka s tím, že tento zvyk bychom si mohli odnést do budoucna. 

Molekulární biolog Evžen Bouřa pro iDNES.cz řekl, že od té doby, co převládl omikron jakožto majoritní varianta koronaviru, jsou roušky i respirátory víceméně zbytečné. „Nedokážou jeho šíření zabránit, mohou vlnu omikronu jen trochu zpomalit, ale to není potřeba. Omikron nemocnice nepřeplní a každý, kdo se chtěl očkovat, je již naočkovaný,“ vysvětlil Bouřa.

Podle něj vystaven viru omikron bude každý, ať nosí v MHD roušku, respirátor, nebo ne. „Naštěstí ne každý se nakazí a nemoc má v porovnání s variantou delta lehký průběh,“ doplnil s tím, že nyní je povinné nošení respirátorů jen zbytečné alibistické opatření, které ničemu nepomáhá.

Bouřa současně podotkl, že respirátory by zavedl opět v době, až se objeví například nová varianta koronaviru. „To má smysl. Doufejme, že se to nestane, uvidíme v listopadu,“ dodal molekulární biolog.

S ním se shoduje i biochemik Zdeněk Hostomský, podle nějž se respirátory měly zrušit už dávno. „Ať jsou dobrovolné, ale ať nás nikdo nenutí je nosit. Kdo to chce, ať si je vezme.

Naopak imunolog Václav Hořejší zdůraznil, že by respirátory ještě nějakou dobu ponechal. „Respirátory by se měly ponechat co nejdéle v uzavřených prostorách. Hlavně v dopravních prostředcích. Kdyby ta situace byla tak dobrá, jako byla loni v létě, tak by se to mělo zrušit,“ řekl pro iDNES.cz Hořejší. Ten však současně uvedl, že v polovině března by respirátory ještě nesundával. „V té době situace dobrá nebude. To je jenom můj názor. Pan ministr má nějaký jiný názor. Loni v létě to bylo tak, že byly jednotky případů denně. Skoro nikdo nešel do nemocnice. Když bude podobná situace, tak by byla hloupost nadále respirátory udržovat,“ podotkl imunolog s tím, že nyní máme padesát úmrtí denně a do toho tisíce lidí v nemocnicích.

„Nedá se čekat, že během dvou týdnů budeme na tom jako loni v létě. Byl bych určitě opatrný,“ dodal Hořejší.

Infektolog Petr Smejkal termín vidí od dubna nebo od půlky března. „Záleží na tom kde. Ve většině míst roušky můžeme odložit v půli března, ve zdravotnictví to opět bude muset zůstat déle, v městské hromadné dopravě to zůstane déle a v těch rizikových místech jako v sociálních službách to také musí zůstat déle. Ale pro většinu společnosti je asi půlka března – za této optimisticky se vyvíjející situace – v pořádku,“ říká.

Zdroj: Hospodářské noviny, idnes, irozhlas

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.