pečuj doma

ZPRÁVY: Levínský: S britskou mutací jsme měsíc pozadu s opatřeními

22.2.2021

Situace v Česku se nelepší a počet hospitalizovaných pacientů neklesá pod šest tisíc. Před měsícem řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), že v polovině února by se počet pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19 mohl snížit v nemocnicích na tři tisíce a podmínil tím také návrat dětí do škol.

Dnes je situace jiná, a zda to byla už tehdy mylná předpověď, vysvětloval na Radiožurnálu ředitel Centra pro modelování biologických a společenských procesů René Levínský.

„Považuji to za naprosto vyloučené, aby se nějaké ročníky otevíraly, “ řekl na Radiožurnálu matematik a ředitel Centra pro modelováních biologických a společenských procesů René Levínský.

Byl to tehdy reálný odhad, že počet vážných případů klesne na polovinu, nebo už tehdy vaše modelování předvídalo jiný vývoj?
Možná to byl odhad, kdyby nepřišla žádná mutace. Nicméně už před měsícem bylo zřejmé, že britská mutace u nás je. My jsme upozorňovali celou dobu, že víceméně tím, že ta mutace je o 50 procent nakažlivější, tak ta opatření, která vedla k reprodukčnímu číslu 0,8, u nové mutace povedou k reprodukčnímu číslu 1,2.

Při současném kontaktu lidí v populaci, který je konstantní a na 50 procentech běžného stavu, tak se dostaneme na reprodukční číslo 1,2, což je opravdu velice špatná situace.

Jaké riziko představuje do budoucna britská mutace?
Můžeme si to představit jednoduše tak, že vedle sebe máme dvě epidemie. Původní mutaci, na niž platí současná opatření, která víceméně umírá a epidemie dohasíná. A vedle toho poměrně dramaticky rychle roste britská mutace. Opět jsme asi o měsíc pozadu s veškerými opatřeními.

Britskou mutaci tu máme už od začátku roku, na což jsme upozorňovali. Měli jsme sekvenovat, trasovat a snažit se oddálit situaci, kdy by britská mutace převzala nadvládu nad tou současnou, ale to se opět nepovedlo. Dnes je sekvenovat zbytečné. Podle dat společnosti Diana byla britská mutace před týden až čtrnácti dny zhruba na 50-60 procent v počtu nakažených koronavirem, v této chvíli už může být kolem 70-80 procent. Ta hra s britskou mutací je naprosto prohraná. 

Otázkou je, jak se dívat do budoucnosti. Může přijít jihoafrická mutace, znova je potřeba sekvenovat. Celý problém vlády je v tom, že řeší problémy měsíc až dva po tom, co nastaly, a co bylo zřejmé, že nastanou. 

Co by teď zafungovalo? Zajímá mě i to, jak se vaše modely dívají na to, jak by denní počty ovlivnilo otevírání škol na začátku března, o kterém se zatím stále nějak uvažuje.
Považuji to za naprosto vyloučené, aby se nějaké ročníky otevíraly. To si myslím, že je poměrně nemožné. Věc je jednoduchá, mám nějaké reprodukční číslo, mám nějaký počet lidí, kteří jsou vůči tomu viru momentálně imunní, což řekněme, že jsou v Česku asi dva miliony, a potom mám nějaké omezení opatření, které vede k tomu, že se sníží mezilidský kontakt na polovinu. Ta situace je bohužel taková, že když dosud stačilo omezit kontakty na polovinu, tak nyní to už není dostatečné. Je proto potřeba přijít s dalšími nástroji. Jsou dva způsoby, jedním je zásadní lockdown, což si myslím, že je asi politicky neprosaditelné. Anebo to, že by se po roce konečně omezil průmysl, který běží celou dobu bez omezení. Firmám by se řeklo dost jasně, že když nebudou testovat, tak prostě nemůžou mít otevřeno, stejně jako nemohou mít otevřeno hospodští a další.

Myslím, že je to podstatné. Lidé se stále nejvíce nakazí v práci. To, že firmy netestují, je podle mě jasné porušení hygienických předpisů. Není možné, aby byly otevřeny firmy, kde stále dochází k šíření viru. Je potřeba s tím něco dělat. Jsme v nejhorší situaci, v jaké jsme kdy byli, máme asi 1300 lidí na odděleních intenzivní péče, nejsou vůbec žádné rezervy a v podstatě stojíme asi 20 centimetrů před nárazem do zdi, pokud jsme už do té zdi nenarazili.

Patricie Strouhalová

Zdroj: i rozhlas

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.