pečuj doma

Města a kraje svým seniorům pomáhají

18.1.2021

Lidé starší osmdesáti let se mohou přihlásit na očkování proti onemocnění covid-19. Někteří odborníci však tvrdí, že je potřeba seniorům vakcínu aktivně nabízet - nejlépe by jim měl zavolat jejich praktický lékař. Nic takového český stát však zatím nechystá. Zatímco města a kraje se snaží svým seniorům dle svých možností co nejvíce pomoci.

Zařizují pro ně různé služby, například infolinky, organizují dopravu na očkování, pomáhají s přihlášením.  Jediná cesta, jak se mohou senioři nad 80 let přihlásit k očkování, je totiž pomocí on-line formuláře ministerstva zdravotnictví. U nejstarších lidí, kteří obvykle neumí pracovat s počítačem nebo ho vůbec nemají, to může být problém. Ačkoliv se počítá s tím, že jim může s registrací někdo pomoci, zdlouhavý proces může seniory hned na začátku odradit.

"Spoléhat se na to, že tahle skupina lidí se sama přihlásí do on-line rezervačního systému, je naivní," upozorňuje analytička Eva Blechová, která spolupracuje s Centrem pro modelování biologických a společenských procesů BISOP. Včasné očkování velké části nejstarší věkové skupiny je přitom klíčové. Nedávna analýza BISOP ukázala, že pokud se v Česku naočkuje milion seniorů, počet úmrtí na koronavirus klesne o 70 procent.

Senioři, kteří žijí v zařízeních sociální péče, mají v tomto ohledu jednodušší situaci. Očkování si nemusí rezervovat přes žádný formulář, jejich případný zájem zjišťují jejich pečovatelé. Následně k nim přijede mobilní tým, který je naočkuje třeba i v jejich pokoji. Zřejmě i z toho důvodu je zájem o očkování v domovech pro seniory velký - podle průzkumu Asociace poskytovatelů sociálních služeb se tam chce nechat očkovat 73 procent klientů, v některých domovech dokonce téměř všichni. 

Jestli takhle velký zájem bude i mezi seniory mimo domovy, však není jisté. Přihlásit se k očkování pro ně totiž je složitější, ačkoliv jim s registrací může pomoct rodina, praktický lékař či pečovatel, případně operátoři na bezplatné lince 1221. V řadě krajů také vznikají call centra, která seniory registrací provedou. 

Během registrace k očkování je potřeba vyplnit telefonní číslo či rodné číslo. Formulář se ptá i na to, zda člověk trpí nějakými zdravotními komplikacemi. Ve chvíli, kdy systém vyhodnotí zájemce jako někoho s aktuálně nejvyšší prioritou, mu přijde SMS s PIN kódem. Nemusí to být hned, ale až po uvolnění termínu. Po obdržení druhého PIN kódu je možné rezervovat konkrétní termín a místo očkování. 

Některé evropské státy proto oslovují seniory s tím, že už se mohou nechat naočkovat. Podle BISOP by to bylo namístě i v Česku. "Je větší šance, že se člověk nechá očkovat, když mu tu cennou věc nabídnete, než když ho necháte se o to přihlásit a čekáte, až ten první krok udělá on," vysvětluje Blechová.

"V ideálním případě by jim měl zavolat praktický lékař a očkování s nimi probrat. Jelikož je to praktik, ke kterému má člověk důvěru, tak s ním senior může probrat svůj zdravotní stav a jakékoliv obavy, které okolo očkování má," dodává.

S tím, že by měli být senioři aktivně kontaktováni, souhlasí i předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Božena Jurašková. "Je potřeba, aby se zalarmovala pojišťovna a praktičtí lékaři, kteří mají všechny údaje. Jestliže má praktik ve svém regionu dva tisíce lidí, mohl by ve své databázi vyhledat pacienty nad 80 let a oslovit je. Kolik jich asi bude mít z těch dvou tisíc zájem o očkování? Jestliže tu máme asi dva miliony seniorů, tak jich zase tolik nebude. Když se praktici a pojišťovny pochlapí, tak se to zvládne. Nebude to takový problém," míní Jurašková. 

Stát však dosud žádnou akci, během které by například pomocí mobilů či dopisů oslovil všechny seniory, nechystá. Na svém území se tak seniory snaží oslovit alespoň města. A pomoc s registrací nabízí i jednotlivé kraje, které seniorům chtějí rovněž registraci co nejvíc usnadnit. Problematická pro mnohé seniory nemusí být jen registrace, ale i to, jak se dostavit na očkování. "Nechceme, aby lidé nad 80 let museli jezdit někam do očkovacího centra," řekl premiér Andrej Babiš. Podle něj by bylo vhodné, kdyby po zjištění zájmu o očkování v dané obci všechny naočkoval tamní praktický lékař. O tom, jak to zařídit, hodlá v dalších dnech jednat se Svazem měst a obcí a se Sdružením praktických lékařů. V tuto chvíli však není jisté, kdy k něčemu takovém dojde a zdali způsob, který popsal premiér Babiš, bude skutečně zaveden.

Zdroj: Aktuálně

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

ZPRÁVY: Ombudsman a ministr spravedlnosti o opatrovnictví

16.4.2024 Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček a jeho zástupce Vít Alexander Schorm jednali. s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. I když aktuálně probíhá připomínkové řízení k zákonu o veřejném opatrovnictví, upozornil zástupce veřejného ochránce práv na potřebu zakotvit jasněji pravidla ostatních podpůrných opatření. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.