pečuj doma

Mutace delty, která je nakažlivější, než stávající

5.11.2021

Ministr zdravotnictví Velké Británie Sajid Javid nedávno přiznal, že se v zemi šíří nová mutace. Podle britských vědců má nová varianta název AY.4.2 může být o 10-15 procent nakažlivější než současná mutace delta. Popsána byla nyní i v Rusku, kde z ní panují, zdá se, největší obavy.  

Zvýšeného výskytu AY.4.2 - si britští experti všimli při zkoumání nových případů v zemi. I když je příliš brzy s jistotou tvrdit, že právě tato nová varianta může za zvyšující se počet nákaz, odborníci jsou obezřetní a probíhají další hodnocení sekvenovaných vzorků. Momentálně by měla představovat asi 6 % nových případů.

Rozmanitost mutace koronaviru delta AY.4.2 byla odhalena v Rusku v jednotlivých případech, ale je možné její široké rozšíření, uvedl ředitel vědecké skupiny vývoje nových metod diagnostiky lidských onemocnění Ústředního vědecko-výzkumného institutu epidemiologie Rospotrebnadzoru Kamil Chafizov.

V některých kruzích novou genetickou variantu nazývají delta plus, ale toto nazvání dříve patřilo jiné variantě, proto nyní dochází k motanici,“ uvedl Chafizov novinářům.

Upřesnil také, že varianta AY.4.2 je jednou z množství větví delty.

Chafizov poznamenal, že pravděpodobnost širokého rozšíření mutace AY.4.2 je v Rusku i ve světě ovšem  vysoká. „Četnost této větve se zvyšuje, ale experti si nemyslí, že právě ona odpovídá za stále velký počet denních případů nákazy koronavirem v různých zemích,“ dodal.

Zástupce Rospotrebnadzoru nevyloučil, že nová mutace delty může vyvolat dodatečné zvýšení nakažlivosti. Zdůraznil, že v boji proti koronaviru pomůže pouze očkování, zvláště mezi těmi, kteří koronavirem ještě neonemocněli.

Podle zpráv vydavatelství Indian Express Limited je nová varianta a její četnost pečlivě zkoumána i v Indii.

U nás zatím oficiálně zaznamenána nebyla. Ale pochopitelně panují obavy i u nás. Podle Rastislava Maďara pokud by k nám odrazil dorazil koronavirus, který by zasahoval všechny věkové skupiny stejně často jako SARS, měly by smrtnost 35 procent jako MERS a šířil by se v inkubační době jako nový koronavirus. Lidé by se báli vyjít ven.

Zdroj: Seznam Zprávy, Russia Today, Indian Express

 

 

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.