pečuj doma

Na vyšetření štítné žlázy čekají lidé i půl roku

27.5.2023

Pacienti musí na vyšetření štítné žlázy u specialisty čekat i půl roku, protože endokrinologů je málo a jejich kapacitní možnosti nejsou neomezené. O pacienty s mírnými poruchami nebo ty, kteří jsou stabilizovaní a mají zavedenou léčbu, by se přitom v budoucnu mohli starat všeobecní praktičtí lékaři.

Odborným ambulancím by se tím uvolnily kapacity.

Endokrinologové a praktičtí lékaři proto společně vydali doporučený postup, jak by taková péče fungovala v praxi. Na téma upozorňují u příležitosti Týdne štítné žlázy, který letos připadá na 25.–31. května. 

 „Zvýšenou nebo naopak sníženou funkci štítné žlázy diagnostikujeme poměrně snadno. Léčba snížené funkce spočívá v tom, že se hormon štítné žlázy nahradí ve formě tablet a poté se provádí pravidelné kontroly. Tuto část péče o nekomplikované pacienty se sníženou funkcí už mohou převzít praktičtí lékaři, a uvolnit nám tak ruce pro komplikované pacienty. Tak to už léta funguje u praktických lékařů v západní Evropě či v USA,“ říká předseda České endokrinologické společnosti prof. MUDr. Michal Kršek, CSc., MBA.

Praktici by kromě nekomplikovaných forem hormonálních poruch mohli mít v péči i pacienty s drobnými náhodně zachycenými uzlíky a cystami. Více než 95 % z nich má totiž nezhoubný charakter a nezpůsobují žádnou hormonální poruchu. 

„Tito pacienti jsou v dnešní době často odesíláni na endokrinologii, což vede k zahlcování specialistů. Řada závažných případů přitom nesnese dlouhý odklad, a proto potřebujeme kapacitu endokrinologických pracovišť uvolnit,“ vysvětluje doc. MUDr. Jan Jiskra, Ph.D., z III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

„K praktickým lékařům by se dle předběžných odhadů mohlo přesunout 5 až10 % našich pacientů. Péče o ně musí mít jasná pravidla, a proto vznikl doporučený postup,“ dodává odborník.

Česká endokrinologická společnost a Společnost všeobecného lékařství (SVL) ho vydaly v dubnu. „Snažili jsme se vytvořit srozumitelný a přehledný návod, který bude pro praktiky v ordinacích užitečným pomocníkem. Vycházeli jsme z postupů vydaných v roce 2015, které jsme zjednodušili,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Dana Moravčíková, členka výboru SVL. 

„Doporučený postup byl zaslán do všech ordinací praktiků, kteří se z něj dozví, jakého typu onemocnění štítné žlázy se mají ujmout sami, co přesně v takovém případě dělat, a kdy by naopak měli pacienta odeslat k endokrinologovi.“ 

Podle prof. Krška musí být na prvním místě pacient. „Pro nemocné je důležité, aby podstoupili vyšetření včas, a pokud je to možné, zůstali u svého praktika a nemuseli za péčí jezdit daleko. Praktičtí lékaři samozřejmě nadále budou v pravidelném kontaktu s námi, specialisty,“ doplňuje prof. Kršek.

Diskuse se tak vedou už jenom o tom, zda by se funkce štítné žlázy měla vyšetřovat i v rámci preventivních prohlídek. Onemocnění štítné žlázy se týká velké části populace (prevalence mírných laboratorních odchylek může být až 15–20 %) a je častější u žen a ve vyšším věku. Funkce štítné žlázy je velmi často snížena kvůli autoimunitnímu zánětu. Se štítnou žlázou se v Česku léčí přes 620 000 lidí. 

Zdroj: HELPNET

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.