pečuj doma

Nejsme schopni dodržovat ani základní věci, říká Smejkal

21.11.2021

Povinné očkování pro zdravotníky, sociální pracovníky a učitele, testování ve firmách dvakrát týdně a zkrácení doby mezi dávkami očkování. To podle epidemiologa Petra Smejkala bohužel chybí v aktuálních vládních opatřeních, které budou platit u nás od pondělí, tedy od zítřka.

Tato opatření, respektive co v nich chybí, komentuje Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES).

„Do lockdownu zase spadneme, ale to nebude proto, že jsme ho měli už zavést, ale protože to, co máme dělat nyní, se nedělá,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Epidemiolog také dodává, že je zásadní zavést povinné očkování pro konkrétní profesní skupiny. Připouští, že by to mohlo vyvolat vlnu nevole, podobně jako ve Francii.  Ale u toho, kdo přichází do kontaktu s ostatními, je povinnost očkování na místě. Když vidím trend tohoto týdne, stačit to asi už nebude, rád bych se mýlil.

Kdy budeme vědět, zda opatření jsou nebo nejsou účinná?

Vždy to pozorujeme s dvou nebo třítýdenním zpožděním. Co pozoruji, tak se hodně zvyšuje zájem lidí o očkování, i v našem očkovacím centru. Mohli bychom se zájmem o očkování epidemii brzdit. Efekt očkování uvidíme ale až před Vánoci, ale to už bude pozdě. Musíme teď především masívně testovat v podnicích a školách a trasovat.

Někteří odborníci říkají, že by opatření měla být restriktivnější, že by se měly opravdu omezit kontakty mezi lidmi, třeba částečným lockdownem. Co si o tom myslíte?

Zatím bychom mohli mluvit o velkých akcích. Ale máme problém hlavně s vymáháním. Pokud se konají akce, kde je 1000 lidí a nikdo nemá respirátor, což vím, že se děje, tak to je průšvih. Nemocnice už se zahlcují, nevím, jak moc potřebujeme chodit na fotbal.

Jak lépe by se měla opatření vymáhat? Posílit namátkové kontroly?

Tak, že zajistíte, že tam nevnikne nikdo, kdo nemá Tečku nebo covid pass, tady opravdu nemusí být test, ale očkování nebo prodělaná nemoc. A také že lidé bez respirátoru dostanou pokutu. Což musíte mít ve vnitřních prostorách, třeba na fotbale nebo basketbalovém utkání. Když se to bude dodržovat, nemusí se omezovat počet lidí.

Říkáte, že očkování má být povinné. Pro které konkrétní skupiny?

Určitě ano. To je věc, která ve vládních opatření chybí. Povinné očkování pro vybrané profesní skupiny. Tedy zdravotníci, pracovníci sociálních službách a učitelé.

Lze to u nás opravdu zavést? Nevypukly by demonstrace jako například ve Francii?

Byly by demonstrace jako ve Francii, samozřejmě. Demonstrace ale budou vždycky. Stát by se toho neměl bát. Jsou to ale profese, kde mluvíte k ostatním, staráte se o druhé a tím je ohrožujete. Proto u těchto profesních skupin. Tam, kde jste sám na svém, se nařizuje hůř. Pro kohokoliv, kdo přichází do kontaktu s pacienty, žáky, seniory, je povinnost očkování v této době rozhodně na místě.

Zdroj: Seznam zprávy

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.