pečuj doma

Nenávistné projevy proti Rusům se u nás množí

17.3.2022

Na jedné straně pomoc, obětavost, podpora Ukrajincům, na druhé výhružky, slovní napadení, pomalované domy, ale i neposkytnutí péče nebo neobsloužení v obchodě. V Česku přibývá nenávistných projevů vůči Rusům. A to i proti těm, kteří ruskou agresi na Ukrajině odsuzují.

Aleksandr pochází z Ruska a v Česku žije už třetím rokem. Projevy nenávisti tady ale v posledních dnech zažívá na vlastní kůži poprvé.

„Někdo nám večer kolem jedenácté zazvonil do bytu a začal křičet: ‚Zemřete, Rusáci, okupanti!‘“ popisuje Radiožurnálu Aleksandr. „Pak jsem pár dnů dával pozor na každém kroku, bál jsem se, že na mě někdo zaútočí,“ dodává.

Výhružkam a slovním napadením čelí i jiní rusky mluvící obyvatelé dlouhodobě žijící u nás, například student Ivan. Přes anonymní profil mu někdo vyhrožoval na sociálních sítích. „Ti lidé jsou z Prahy, je jich několik. Napsali mi: ‚My tě hledáme,‘ odpověděl jsem: ‚Proč? Co jsem vám udělal?‘,“ ukazuje Ivan zprávu na telefonu.

Když Ivan požádal o vysvětlení, neznámý profil se už neozval. Jak ale on i Aleksandr přiznali, na policii incident nenahlásili. „Důvodem je jejich nedůvěra v policii i strach,“ vysvětluje právník Svatoslav Prochorov, který se případy diskriminace Rusů v Čechách zabývá.

To, že lidé případy nenahlašují, potvrzuje taky policie. Ta v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem vyšetřuje spíše poškození soukromého nebo veřejného majetku.

V posledních týdnech se právník Prochorov setkal s desítkami případů diskriminace Rusů. Rozhodl se proto se svým kolegou poskytnout obětem zdarma poradenství.

„Bohužel v sobě lidi agresi pěstují. Emoce pak nehasnou a eskalují do něčeho horšího,“ dodává Prochorov.

Zdroj: irozhlas

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.