pečuj doma

Nevídaná zátěž intenzivní péče v nemocnicích

23.1.2021

Kapacity nemocnic v některých krajích jsou na hranici možností. Sedm nemá volná lůžka ARO/JIP a nemohou přijímat pacienty z jiných regionů. Také vytížení přístrojů umělé plicní ventilace je rekordní od 1. září, kdy dispečink tyto údaje sbírá. Obsazených je 1541 ventilátorů. Na podzim jich nebylo v jeden den obsazeno více než 1300.

Zdaleka ne na všech obsazených lůžkách ani na všech ventilátorech leží pacienti s COVID-19. Pro srovnání celkové zátěže a volné kapacity nemocnic jsou ale údaje o celkových počtech hospitalizovaných zajímavé. V nemocnicích totiž zůstává významné množství pacientů po covidu (i z předchozích vln) kteří nadále potřebují intenzivní nebo doléčovací péči, ale nejsou už vedeni ve statistikách nakažených.

Náměstek ministra zdravotnictví a předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny prof. Vladimír Černý v ministerské tiskové zprávě uvedl, že počet pacientů, které je nutno z kapacitních důvodů převážet z plných nemocnic do jiných krajů, stoupá. „Situace v nemocnicích je nadále na hraně svých maximálních kapacit, především kvůli nákaze zdravotnického personálu. Ve zvládnutí současného stavu nám velmi pomáhá armáda, studenti lékařských fakult, zdravotních škol a dobrovolníci z Českého červeného kříže. V případě potřeby využíváme také Národní dispečink lůžkové péče, díky kterému realizujeme transporty pacientů mezi kraji, počet mezikrajových transportů mírně stoupá,“ řekl prof. Černý.

Ten uvádí, že v celkem sedmi krajích nejsou volná lůžka ARO/JIP, uvedené kraje nemohou přijímat pacienty ze sousedních či jiných krajů. Jedná se o kraje Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Ústecký, Liberecký, Středočeský a Praha.

V pondělí má vláda projednat změny Protiepidemického systému PES tak, aby k přechodu do nižšího stupně opatření nedošlo dříve, než se uvolní kapacita nemocnic.

Ve středočeských nemocnicích je v souvislosti s COVID-19 podle středočeské hejtmanky Petry Peckové v současnosti asi nejhorší situace, jaká kdy byla. „Zátěž zdravotníků je opravdu velmi velká,“ uvedla v pátek hejtmanka s tím, že přibývá nemocných mezi lidmi staršími 65 let. Hejtmanka zdůraznila, že statistiky hospitalizovaných COVID pozitivních pacientů nevypovídají plně o zátěži nemocnic, protože jsou hospitalizovaní po 20 dnech od pozitivního testu z této statistiky vyřazeni. Pokud by byli do statistik zařazeni i tito lidé, rozdíl může podle hejtmanky tvořit 30 i 40 procent.

Ve Slaném je v nemocnici 65 zdravotníků ze 400 pozitivních, omezili chod nejen lůžkové části, ale i ambulancí a využívají výpomoc armády i dobrovolníků. „Nemocnice Slaný je dnes skutečně na hraně svých možností - denně dostávám informace o dalších nakažených sestrách a lékařích. Celostátní tempo vakcinace a úvahy o rozvolnění opatření nedávají naději, že příští měsíce budou, co do počtu pacientů hospitalizovaných s covidem-19, jiné,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Štěpán Votoček.

Také Nemocnice Boskovice v Blansku našla hranice své kapacity. „Jednotka intenzivní péče je přeplněná, je to obrovská katastrofa. Všichni už jedeme jen na adrenalinových parách. Jsou chvíle, kdy jsou všechny ventilátory obsazeny,“ řekl ve středu ČTK jednatel nemocnice Dan Štěpánský. Nemocnice posílá své pacienty, kteří by měli být přeloženi na intenzivní péči, do Brna.

Zdroj: Medical Tribune

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.