pečuj doma

Nevídaná zátěž intenzivní péče v nemocnicích

23.1.2021

Kapacity nemocnic v některých krajích jsou na hranici možností. Sedm nemá volná lůžka ARO/JIP a nemohou přijímat pacienty z jiných regionů. Také vytížení přístrojů umělé plicní ventilace je rekordní od 1. září, kdy dispečink tyto údaje sbírá. Obsazených je 1541 ventilátorů. Na podzim jich nebylo v jeden den obsazeno více než 1300.

Zdaleka ne na všech obsazených lůžkách ani na všech ventilátorech leží pacienti s COVID-19. Pro srovnání celkové zátěže a volné kapacity nemocnic jsou ale údaje o celkových počtech hospitalizovaných zajímavé. V nemocnicích totiž zůstává významné množství pacientů po covidu (i z předchozích vln) kteří nadále potřebují intenzivní nebo doléčovací péči, ale nejsou už vedeni ve statistikách nakažených.

Náměstek ministra zdravotnictví a předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny prof. Vladimír Černý v ministerské tiskové zprávě uvedl, že počet pacientů, které je nutno z kapacitních důvodů převážet z plných nemocnic do jiných krajů, stoupá. „Situace v nemocnicích je nadále na hraně svých maximálních kapacit, především kvůli nákaze zdravotnického personálu. Ve zvládnutí současného stavu nám velmi pomáhá armáda, studenti lékařských fakult, zdravotních škol a dobrovolníci z Českého červeného kříže. V případě potřeby využíváme také Národní dispečink lůžkové péče, díky kterému realizujeme transporty pacientů mezi kraji, počet mezikrajových transportů mírně stoupá,“ řekl prof. Černý.

Ten uvádí, že v celkem sedmi krajích nejsou volná lůžka ARO/JIP, uvedené kraje nemohou přijímat pacienty ze sousedních či jiných krajů. Jedná se o kraje Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Ústecký, Liberecký, Středočeský a Praha.

V pondělí má vláda projednat změny Protiepidemického systému PES tak, aby k přechodu do nižšího stupně opatření nedošlo dříve, než se uvolní kapacita nemocnic.

Ve středočeských nemocnicích je v souvislosti s COVID-19 podle středočeské hejtmanky Petry Peckové v současnosti asi nejhorší situace, jaká kdy byla. „Zátěž zdravotníků je opravdu velmi velká,“ uvedla v pátek hejtmanka s tím, že přibývá nemocných mezi lidmi staršími 65 let. Hejtmanka zdůraznila, že statistiky hospitalizovaných COVID pozitivních pacientů nevypovídají plně o zátěži nemocnic, protože jsou hospitalizovaní po 20 dnech od pozitivního testu z této statistiky vyřazeni. Pokud by byli do statistik zařazeni i tito lidé, rozdíl může podle hejtmanky tvořit 30 i 40 procent.

Ve Slaném je v nemocnici 65 zdravotníků ze 400 pozitivních, omezili chod nejen lůžkové části, ale i ambulancí a využívají výpomoc armády i dobrovolníků. „Nemocnice Slaný je dnes skutečně na hraně svých možností - denně dostávám informace o dalších nakažených sestrách a lékařích. Celostátní tempo vakcinace a úvahy o rozvolnění opatření nedávají naději, že příští měsíce budou, co do počtu pacientů hospitalizovaných s covidem-19, jiné,“ řekl ČTK ředitel nemocnice Štěpán Votoček.

Také Nemocnice Boskovice v Blansku našla hranice své kapacity. „Jednotka intenzivní péče je přeplněná, je to obrovská katastrofa. Všichni už jedeme jen na adrenalinových parách. Jsou chvíle, kdy jsou všechny ventilátory obsazeny,“ řekl ve středu ČTK jednatel nemocnice Dan Štěpánský. Nemocnice posílá své pacienty, kteří by měli být přeloženi na intenzivní péči, do Brna.

Zdroj: Medical Tribune

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.