pečuj doma

Nutno stále opakovat: Očkujme staré, stačí první dávka

14.3.2021

Chce Česká republika zachránit, co největší počet životů? Někdy to vypadá, že buď ne anebo, že stále přes mnoho příkladů, jsme nepochopili, co k tomu vede. Poslední příklad: Ukazuje se, jak důležitá je pro záchranu životů už první dávka vakcín. A vzhledem ke skladbě zemřelých je zjevné, že rozhodující je naočkování skupin nad 65 let.

Novinky přinesly o tom další důkaz. Citujeme z jejich textu:

Vakcíny proti koronaviru jsou účinné už po první dávce potvrdila praxe. Sedmidenní průměr nakažených klesl v Británii i Izraeli, tedy ve státech, kde se podařilo rychle očkovat. Křivka Česka je v porovnání s těmito zeměmi diametrálně odlišná.

Rychlé naočkování první dávkou, především u rizikových skupin, se vyplatilo oběma zemím. Británie dokonce, místo doporučených tří týdnů, očkovala druhou dávkou až po dvanácti týdnech. Risk, za který vláda sklidila kritiku, se ale vyplatil. Riziko hospitalizace u lidí nad 80 let kleslo o 80 procent.

„Jedná se o další důkaz toho, že vakcíny snižují počet infekcí a zachraňují životy,“ uvedla Mary Ramsayová z Anglického úřadu pro veřejné zdraví. Británie dosud jednou dávku naočkovala 33 procent obyvatel a sedmidenní průměr nakažených v zemi klesl na 86 nakažených na milion obyvatel.

Izrael alespoň jednou dávkou naočkoval přes 58 procent obyvatel a nově nakažených má 344 na milion obyvatel.

Česká republika v porovnání s oběma státy vychází nejhůř, protože dosud naočkovala 6 procent obyvatel. Nově nakažených přitom ke čtvrtku měla 1086 na milion obyvatel.

„Je to důkaz efektivity vakcíny po podání první dávky, který je z reálného světa,“ uvedl ke studii z poloviny února profesor Ejal Lešem z Šebovy nemocnice, největšího izraelského zdravotnického zařízení.

V závěru Novinky uvádějí, že v Británii se očkuje denně 350 tisíc lidí denně, u nás, že se rychlost zvýšila a za čtvrtek a pátek bylo naočkováno 90 tisíc lidí.

Dlužno dodat, že oba státy se výrazně zaměřily na seniory. Bohužel u nás jsou v očkovacích centrech v těchto dnech učitelé,  často, jak vidíme v televizních záběrech, mladí učitelé. Jsme zřejmě jedinou zemí na světě, kde jim dáváme přednost před seniory.

Dle tzv. Finnovy analýzy, všeobecně ve světě uznávané, se pravděpodobnost záchrany lidského života velmi liší podle toho, koho očkujeme. Vakcinace 20 obyvatel domova seniorů zachrání jeden život, stejně jako vakcinace 160 seniorů nad 80 let nebo 350 seniorů ve věku 75–79 let. Abychom ale zachránili jeden život pro skupinu pod 50 let, museli bychom naočkovat 47 tisíc lidí.

Pokud bychom nyní tedy naočkovali 100 tisíc lidí pod 50 let (a tím pádem nenaočkovali 100 tisíc lidí nad 65 let), zachráníme tím pouze několik životů mladších ročníků.

Proč to je právě v České republice tak těžké pochopit?

Zdroj: red. a Novinky

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.