pečuj doma

Omikron už válcuje Evropu, čísla jsou rekordní

28.12.2021

Británie, Francie, Itálie. Tyto země oznámily, že s datem 28. prosince překonaly maximální čísla ve svých koronavirových statistikách. Strmý růst počtu nakažených hlásí i další země. Itálie má za včerejšek 78 313 nových případů nákazy covidem, nejvíce od začátku pandemie.

S odvoláním na italské úřady o tom informovala agentura Reuters. Zvýšil se i počet úmrtí - za uplynulý den jich bylo 202. V Itálii od začátku pandemie na covid-19 prokazatelně zemřelo 136 955 lidí, což je devátý nejvyšší počet na světě. Případů nákazy už v této šedesáti milionové zemi zdravotníci potvrdili 5,76 milionu. Kvůli onemocnění je nyní přes deset tisíc lidí v nemocnicích.

Podle předběžných dat se zdá, že v Itálii už převážil omikron. Náměstek ministerstva zdravotnictví Pierpaolo Sileri stanici Sky TG24 řekl, že tato varianta je zodpovědná až za 60 procent případů nákazy a že denní bilance nakažených se brzy mohou vyšplhat k hranici 100 tisíc.

Reuters s odkazem na italské vědecké autority uvádí možnost celkem milionu pozitivních případů dohromady v příštích dvou týdnech. Pokud by opravdu bilance stoupala takhle rapidně, hrozí paralýza země: v karanténách by byl příliš velký počet lidí.

Virolog Fabrizio Pregliasco upozornil, že se Itálie může lehce vrátit téměř dva roky v čase - do tvrdého lockdownu, který zemi sevřel během první vlny pandemie na jaře 2020. „Je jasné, že v tomto stádiu pandemie a s takovým rozšířením varianty omikron musíme přehodnotit způsob, jak zasahujeme do šíření viru. V opačném případě směrujeme do generálního lockdownu,“ uvedl Pregliasco.

Podle agentury AP doporučení také souvisí se stávajícím prudkým nárůstem počtu nakažených, což je poháněno novou vysoce nakažlivou variantou omikron.

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 179 807 nových výskytů koronaviru. Je to nový rekord - ten dosavadní byl 104 611 případů, uvedla agentura Reuters. Paříž kvůli rychlému šíření varianty omikron oznámila další protiepidemická opatření. Po dobu prvních tří lednových týdnů bude povinnost nosit roušky platit i venku v centrech měst. Práce z domova bude povinná nejméně tři dny v týdnu v profesích, kde to je možné.

Francie počítá také s tím, že zkrátí interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 ze čtyř na tři měsíce.

Velká Británie za uplynulý den zaznamenala 129 471 nových případů nákazy covidem-19, což je rovněž nejvyšší počet od začátku pandemie. Navíc čísla nezahrnují údaje ze Severního Irska a Skotska.

Za poslední týden se v 67 milionové ostrovní zemi nakazilo přes 800 tisíc lidí. Aktuální čísla dokládají prudký nárůst počtu nakažených během vánočního období. Pozitivní je ale, že nestoupají čísla mrtvých na covid-19. 

Řecko zažívá strmý vzestup počtu lidí nakažených koronavirem a ministr zdravotnictví Thanos Plevris varoval, že čísla nejspíš dál výrazně porostou. I tato země eviduje rekordních 21 657 nově nakažených. V Řecku, které má přes deset milionů obyvatel, se nyní s nákazou koronavirem potýká zhruba 100.000 lidí, nejvíce jich je v oblasti Atén. Právě tam už nejspíš převážila varianta omikron, podle dat řeckého listu Proto Thema tam nákaza omikronem tvoří až 70 procent nových případů.

Řecko přijalo nová opatření. Měla začít platit až po Novém roce, ale mohla by vstoupit v platnost ještě tento týden, napsal list Kathimerini. Zakázány byly například všechny vánoční a novoroční oslavy na veřejných místech.

V Nizozemsku už začala převažovat koronavirová varianta omikron, oznámily místní úřady. V zemi, která má zhruba 17,4 milionu obyvatel, za uplynulý den přibylo 9213 případů koronavirové nákazy.

Vysoká nakažlivost varianty omikron povede v příštích dnech k dalším případům nákazy, varoval institut národního zdraví. „Způsobí také zvýšení počtu příjmů v nemocnicích,“ dodal ústav.

Nizozemsko před deseti dny ohlásilo restrikce po dobu zimních svátků ve snaze přibrzdit šíření omikronu. Až do 14. ledna budou zavřené obchody prodávající jiné než nezbytné zboží, dále restaurace, bary, kina a muzea. „Dopad opatření očekáváme na začátku ledna,“ uvedl úřad.

Zdroj: Seznam Zprávy

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.