pečuj doma

Penzijní fondy si ukrajují u nás bohužel nejvíce

15.5.2023

Vláda představila před pár dny změny v oblasti důchodů. Analytik veřejné a sociální politiky z Fakulty sociálních věd UK Martin Potůček v Rozstřelu zpravodajské redakce iDNES.cz uvedl, že návrh ministra Jurečky má své klady, ale i zápory. V každém případě to ale podle experta žádná penzijní reforma není.

Jde jen o parametrické úpravy, neboť celkový systém se nepodařilo změnit.

Analytik Martin Potůček pro iDNES.cz v návaznosti na představené změny v oblasti penzí řekl, že v dalších letech se bude výše důchodů postupně degradovat. Nyní se podle něj náhradový poměr blíží padesáti procentům, v budoucích letech má ale klesnout dokonce i na hranici pětatřiceti procent. „To si myslím, že není dobře a je o tom potřeba ještě diskutovat,“ udává Potůček.

Martin Potůček je expertem, který se penzím věnuje dlouhodobě. V letech 2014 až 2017 předsedal Odborné komisi pro důchodovou reformu. S ohlášenými penzijními změnami se ale neztotožňuje, naopak si myslí, že jsou alibistické.

„Návrh vládních politiků je zásahem do mezigenerační solidarity, a takhle to přeci nemůže dopadnout. Jsou i jiné možnosti, jak náhradový poměr zachovat na vyšších úrovních. V úvahu se musí vzít celkové změny sociálního i daňového systému,“ myslí si profesor Potůček.

Zkušený analytik veřejné a sociální politiky třeba nerozumí tomu, proč se v České republice tak tvrdě vyhýbáme daňové progresi. Trh sám o sobě totiž podle něj není spravedlivý a má tendenci chudším vrstvám v čase ubírat. On sám se proto domnívá, že právě daňová progrese by měla být podrobným cílem dalších jednání, jelikož udržuje sociální smír a celkovou soudržnost společnosti.

„Po roce 2030 se dramaticky sníží podíl ekonomicky aktivních osob, kteří v prvním pilíři přispívají těm, kteří jsou již v důchodu. I přesto je ale nutností, aby každý vyplácený důchod v České republice byl do budoucna důstojný. V ideální situaci by celý systém však měl být zároveň transparentní. Jeho účastníci by měli jasně předem vědět, co od něj mohou očekávat. Dnes tomu tak není a minimálně dalších pět až osm let to nebude jiné,“ komentuje vládní návrh Martin Potůček s tím, že už několik let před tím ještě jako předseda Odborné komise pro důchodovou reformu upozorňoval kupříkladu na velmi nízký příspěvek OSVČ do celého systému.

Závěrem rozhovoru pro iDNES.cz také zkritizoval penzijní fondy, které v České republice působí. Oproti jiným státům na Západě si totiž z vložené sumy všech účastníků dobrovolného třetího pilíře českého penzijního systému ukrajují příliš moc.

„Před časem Národní rozpočtová rada srovnala naše penzijní fondy s těmi zahraničními. Ve dvou důležitých oblastech si ale vedly skoro až nejhůře. Každý rok si totiž tyto fondy ukrojí 0,8 % z toho, co na jejich účtu naspoříte. Ve většině zemí je to ale mnohem méně,“ dodal analytik veřejné a sociální politiky Martin Potůček s tím, že vláda by se na to měla do dalších let pečlivě zaměřit.

Zdroj: iDNES

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Dopis P. Fialovi. Zhoršování situace zdravotně postižených

8.5.2024 Členové Republikového výboru NRZP ČR jsou přesvědčeni, že současné návrhy nijak nezlepšují situaci osob se zdravotním postižením. Vzhledem k Vašemu časovému vytížení a trvalé neúčasti na jednání Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením, se na Vás obracíme s naléhavou žádostí na Vaše společné jednání se členy předsednictva NRZP ČR. více...

PTÁTE SE: Mohu být vedena jako pečující i po nástupu do práce?

7.5.2024 Mám postiženého syna, který je omezený ve svéprávnosti. Jsem současně jeho opatrovnice i pečující. Začala jsem chodit do zaměstnání, syn je v chráněném bydlení. Beru dávku na péči, ze které se platí potřeby mého syna. Beru si syna na víkendy. Přes týden pečuji, jen když mám volno v práci. Jsem stále pečující osoba? více...

ZPRÁVY: Nové návrhy více zdanit bezdětné a výpovědi bez důvodu

6.5.2024 Předseda vlády Petr Fiala za svůj úkol označil udržení klidu ve vládě v době, kdy se jednotlivé strany pětikoalice budou snažit odlišit od ostatních. „Každá strana má určitě možnost přicházet s nějakými programovými nápady a návrhy. Vládu tvoří pět stran a nemůže mít nikdo zakázané přicházet s nějakými podněty,“ pravil. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.