pečuj doma

Penzijní fondy si ukrajují u nás bohužel nejvíce

15.5.2023

Vláda představila před pár dny změny v oblasti důchodů. Analytik veřejné a sociální politiky z Fakulty sociálních věd UK Martin Potůček v Rozstřelu zpravodajské redakce iDNES.cz uvedl, že návrh ministra Jurečky má své klady, ale i zápory. V každém případě to ale podle experta žádná penzijní reforma není.

Jde jen o parametrické úpravy, neboť celkový systém se nepodařilo změnit.

Analytik Martin Potůček pro iDNES.cz v návaznosti na představené změny v oblasti penzí řekl, že v dalších letech se bude výše důchodů postupně degradovat. Nyní se podle něj náhradový poměr blíží padesáti procentům, v budoucích letech má ale klesnout dokonce i na hranici pětatřiceti procent. „To si myslím, že není dobře a je o tom potřeba ještě diskutovat,“ udává Potůček.

Martin Potůček je expertem, který se penzím věnuje dlouhodobě. V letech 2014 až 2017 předsedal Odborné komisi pro důchodovou reformu. S ohlášenými penzijními změnami se ale neztotožňuje, naopak si myslí, že jsou alibistické.

„Návrh vládních politiků je zásahem do mezigenerační solidarity, a takhle to přeci nemůže dopadnout. Jsou i jiné možnosti, jak náhradový poměr zachovat na vyšších úrovních. V úvahu se musí vzít celkové změny sociálního i daňového systému,“ myslí si profesor Potůček.

Zkušený analytik veřejné a sociální politiky třeba nerozumí tomu, proč se v České republice tak tvrdě vyhýbáme daňové progresi. Trh sám o sobě totiž podle něj není spravedlivý a má tendenci chudším vrstvám v čase ubírat. On sám se proto domnívá, že právě daňová progrese by měla být podrobným cílem dalších jednání, jelikož udržuje sociální smír a celkovou soudržnost společnosti.

„Po roce 2030 se dramaticky sníží podíl ekonomicky aktivních osob, kteří v prvním pilíři přispívají těm, kteří jsou již v důchodu. I přesto je ale nutností, aby každý vyplácený důchod v České republice byl do budoucna důstojný. V ideální situaci by celý systém však měl být zároveň transparentní. Jeho účastníci by měli jasně předem vědět, co od něj mohou očekávat. Dnes tomu tak není a minimálně dalších pět až osm let to nebude jiné,“ komentuje vládní návrh Martin Potůček s tím, že už několik let před tím ještě jako předseda Odborné komise pro důchodovou reformu upozorňoval kupříkladu na velmi nízký příspěvek OSVČ do celého systému.

Závěrem rozhovoru pro iDNES.cz také zkritizoval penzijní fondy, které v České republice působí. Oproti jiným státům na Západě si totiž z vložené sumy všech účastníků dobrovolného třetího pilíře českého penzijního systému ukrajují příliš moc.

„Před časem Národní rozpočtová rada srovnala naše penzijní fondy s těmi zahraničními. Ve dvou důležitých oblastech si ale vedly skoro až nejhůře. Každý rok si totiž tyto fondy ukrojí 0,8 % z toho, co na jejich účtu naspoříte. Ve většině zemí je to ale mnohem méně,“ dodal analytik veřejné a sociální politiky Martin Potůček s tím, že vláda by se na to měla do dalších let pečlivě zaměřit.

Zdroj: iDNES

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.