pečuj doma

Podané ruce chtějí být připraveny. Nabídnou přeočkování

23.8.2021

Dobrou zprávu nám přináší brněnská společnost Podané ruce, která testuje zejména seniory na protilátky proti covidu po očkování. Sama nabídne veřejnosti přeočkování třetí dávkou. Podané ruce odvedly velký kus práce v době koronaviru. Jsou příkladem, jak aktivně přistupovat k řešení problémů a nečekat jenom na kroky státu.

Společnost Podané ruce má souhrnné výsledky screeningového testování protilátek po očkování. Předběžné výsledky naznačují, že přeočkování 3. a další dávkou bude v brzké době potřeba.

Hlavním zjištěním výzkumu je, že protilátky si po očkování vytvořilo 92,9 % osob. Bez protilátkové odpovědi bylo 7,1 % osob, u seniorů je však podíl těch bez protilátkové odpovědi vyšší. Kvalitativní i semi-kvantitativní výsledky naznačují, že protilátková odpověď s časem klesá.

Pozitivní výsledek na protilátky proti Spike proteinu po druhé dávce:

v prvním měsíci po druhé dávce 93,9 % testovaných
ve čtvrtém měsíci po druhé dávce 78,3 % testovaných 
Z 50 testovaných osob ve věku 65-83 let ve čtvrtém měsíci po očkování klesla odpověď pod předpokládanou hranici pozitivity u 14,3 % testovaných. 

Společnost Podané ruce proto bude ve spolupráci s městem Brnem a Diecézní charitou Brno v testování protilátek po očkování pokračovat, a to především mezi seniory. Současně s tím bude zjišťována i tvorba tzv. buněčné imunity z důvodu konfirmace. 

Cílem pravidelného testování protilátek je:

zabránit opětovnému šíření nákazy v domovech pro seniory
ochránit rizikové skupiny (chronicky nemocní, senioři).
vyvolat diskusi o nutnosti třetí dávky pro ohrožené jedince
Výsledky naznačují, že podstatná část očkovaných bude v řádu měsíců pravděpodobně potřebovat revakcinaci, zejména lidé staršího věku, a že vyšetřování protilátek kvalitními testy je v praxi vhodnou metodou pro kontrolu imunity na individuální i kolektivní úrovni. Bude tak nezbytným nástrojem pro kontrolu epidemie COVID-19 v následujících měsících a letech.

Jindřich Vobořil, ředitel Společnosti Podané ruce  k tomu uvádí: „Od stejného jihokorejského výrobce antigenních testů, se kterými od loňského září testujeme za pomoci přístrojového vyhodnocení, jsme zakoupili i testy na tzv. virus neutralizační protilátky, tedy protilátky zaměřené na imunitní odpověď po očkování. Jako provozovatelé sociálních služeb vnímáme potřebu na nic nečekat a raději jednat preventivně. Přeočkování chceme nabídnout i široké veřejnosti.”

K výsledkům testování Vobořil dodává: „Také různé zahraniční studie ukazují, že protilátky mohou po očkování rychle klesat obzvlášť u lidí, kteří toto onemocnění ještě neprodělali a jsou staršího věku. Nejstarším věkovým skupinám v ČR byla druhá dávka podávána většinou v průběhu ledna, či února, u některých i v prosinci. Naše testování však ukazuje, že v květnu již měla dané protilátky po očkování pod hladinou, která je výrobcem udávána za pozitivní, významná skupina v této kategorii. Můžeme tedy předpokládat, že u této skupiny bude hladina protilátek dále klesat a proto je nutné mít nachystaný preventivní scénář.”

Oldřich Haičman, ředitel Diecézní charity Brno, doplňuje: „Pro Diecézní charitu Brno je péče o seniory, zvláště v domácím prostředí, nejrozšířenější činností. Proto podporujeme veškeré snahy o zajištění jejich bezpečnosti a preventivního přístupu. Očekáváme totiž, že než bude proočkována celá populace, mohou návštěvy příbuzných nejen v pobytových službách, ale také v domácnosti seniorů, nákazu přenášet. Zjišťováním protilátek a následným přeočkováním můžeme šíření pandemie zastavit.”

MUDr. Jiří Dolák, odborný ředitel Společnosti Podané ruce a šéf lékař společnosti vysvětluje další strategii: „Na co se nyní budeme zaměřovat, je detailní průběžné sledování vývoje hladiny protilátek, a to zejména u seniorů, tedy nejzranitelnější skupiny obyvatel. Výsledky budeme průběžně zveřejňovat. Souběžně se samotnými protilátkami budeme testovat i tzv. buněčnou imunitu, což je jiná část imunity, která se podílí na ochraně proti infekci a u COVID-19 hraje významnou roli. Imunitní odpověď po očkování je rozhodující pro ochranu před infekcí, pokud se očkovaný setká s přirozeně kolujícím virem v populaci. Poskytneme lidem průběžně informaci, zda by se měli nebo neměli přeočkovat.”

Zdroj: Podané ruce

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.