pečuj doma

ZPRÁVY: Podle Lancet je zde super vakcína. Jmenuje se Sputnik

2.2.2021

Účinnost ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Uvádí to studie, kterou vydal odborný prestižní časopis Lancet. Vakcína prokázala účinnost i u starších lidí, uvedla agentura Reuters. Narozdíl od AstryZenecy, kterou budou starší generace očkovány u nás.  

Sputnik V je bezpečný, účinný a poskytuje plnou ochranu proti závažným případům covidu-19. To je hlavní závěr publikace v časopise The Lancet. Třetí fáze klinického testování zabrala několik měsíců a zapojilo se do ní 19 866 dobrovolníků. Její výsledky potvrdily, že vakcína je účinná na 91,6 %.

Dalším důležitým závěrem je míra immunogenicity ruské látky: u 14 964 dobrovolníků, kteří dostali dávku vakcíny Sputnik V, se vyvinulo 1,3 až 1,5krát více protilátek proti novému koronaviru než u těch, kdo covid-19 prodělal. Dalších 4 902 dobrovolníků dostalo placebo, jak vyžadují pravidla pro rozsáhlé klinické testování.

Testy zahrnovaly skupinu dobrovolníků ve věku 60 až 87 let a ukázaly velmi dobré výsledky pro tuto věkovou kategorii. Účinnost Sputniku V mezi staršími ročníky byla srovnatelná s věkovou kategorií 18 až 60 let (91,8 %).V případě bezpečnosti Nezávislý výbor pro sledování dat potvrdil, že v 94 % případech vedlejší účinky měly lehký průběh. Nebyly zaznamenány žádné vážné případy či alergie spojené s vakcinační látkou. Většina komplikací měly symptomy chřipky nebo bolesti hlavy. Ruský fond přímých investic (RFPI), státní investiční fond země, který má ve spolupráci s dalšími mezinárodními strategickými a finančními investory zajišťovat spolufinancování především v Rusku, má nyní za úkol zvýšit produkci Sputniku V a jeho mezinárodní distribuci.

Výkonný ředitel fondu Kirill Dmitrijev uvítal publikaci v The Lancet. „Data zveřejněná v časopise The Lancet potvrzují, že nejenže Sputnik V je první registrovaná vakcína na světě, ale patří i mezi ty nejlepší. Zcela chrání před vážným průběhem covidu-19, což dokazují data, která byla nezávisle sestavena a ověřena recenzenty. Sputnik V patří mezi tři vakcíny, které jsou dnes na světě, jejichž účinnost převyšuje 90 %. Sputnik V je ale překonává v otázce bezpečnosti, snadném převozu díky podmínkám skladování, které vyžadují teplotu dva až osm stupňů nad nulou, i cenové dostupnosti. Sputnik V je vakcína pro celé lidstvo,“ řekl Dmitrijev.

V celosvětovém měřítku pouze čtyři výrobci vakcíny, včetně ruského Ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, publikovali výsledky třetí fáze klinického výzkumu v předních recenzovaných lékařských časopisech. Sputnik V je pouze jednou ze tří vakcín na světě, jejichž účinnost překonává 90 %. Další tři vakcíny mají nižší účinnost. činnost vakcíny AstraZeneca je 62,1 %, u vakcíny Sinovac je to 50,4 % a u Sinopharm účinnost dosahuje 79,3 %.

Nicméně Sputnik V překonává vakcíny s účinností nad 90 % svou jednoduchou logistikou, nízkou cenou a déle trvající imunitou díky tzv. „heterogenní podpoře“, tj. použití dvou různých vektorů ve dvou zvláštních dávkách.

Ruský fond přímých investic opakovaně prohlašuje, že Sputnik V je připravený pomoci zvýšit účinnost dalších vakcín, jejichž účinnost nedosahuje 90 %, tím, že jim poskytne dávky. V této oblasti již spolupracuje se společností AstraZeneca s cílem zvýšit účinnost její vakcíny, která nyní dosahuje 62,1 %, tím, že se k ní přidá dávka Sputniku V. A pokud projeví zájem i jiní výrobci, nabízí jim rovněž spolupráci.

„Výsledek, který byl v Lancetu ohlášen, je jasný a byly zde demonstrovány i vědecké zásady vakcinace,“ uvedli doktor Ian Jones z Univerzity v Readingu a doktor Polly Roy z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (London School of Hygiene & Tropical Medicine), kteří nebyli zapojeni do recenzního řízení v časopise The Lancet.

Cecil Czerkinsky, výzkumný ředitel francouzského Národního institutu pro výzkum zdraví a medicíny (Institut national de la santé et de la recherche médicale), zdůrazňuje, že bezespornou výhodou Sputniku V jsou logistika a složení:

„Prozatímní výsledky třetí fáze klinického testování vakcíny proti covidu Sputnik V na bázi adenovirových vektorů jsou celkem působivé. Vypadá to, že vakcína je velmi efektivní a imunogenní napříč věkovými skupinami. Je to dozajisté dobrá zpráva. Díky dvojitému složení lze tuto vakcínu relativně snadno vyrábět a nasazovat na pozadí předpokládaného nedostatku vakcín a logistických problémů v očkování vakcínami, které jsou citlivé na teplotu a jež byly schváleny pro nouzové použití.“

V Argentině, která již obdržela dodávku ruské vakcíny a zahájila úspěšnou imunizační kampaň, si lékařští odborníci pochvalovali účinnost tohoto produktu:

„Článek, který byl publikován v časopise The Lancet, potvrzuje úspěšné výsledky a poskytuje další informace o účinnosti a bezpečnosti této vakcíny u různých podskupin,“ uvedl Omar Sued, předseda Argentinské společnosti infektologů. „Z pohledu veřejného zdraví je účinnost vakcíny velmi vysoká. Bezpečnostní hledisko je velmi dobré. Rozšíření této informace je nezbytně důležité pro zvýšení výroby a nasazení této vakcíny ve světovém měřítku,“ dodává.

„V současné době svět potřebuje všechny dobré vakcíny proti covidu-19,“ říká David Livermore, profesor lékařské mikrobiologie na Východoanglické univerzitě, který původně nebyl příznivcem Sputniku, „a toto jsou působivé výsledky: Sputnik V je první vakcínou na bázi adenovirových vektorů, která dosáhla 90% účinnosti, která je u dvou vakcín na bázi MRNA“.

V době, kdy roste počet lidí, kteří se nechali naočkovat vakcínami proti koronaviru, americký odborník Hildegund C.J. Ertl z Wistarova ústavu vakcíny a Centra  imunoterapie poukazuje na to, že Sputnik V „je 100% účinný v prevenci vážné nemoci či smrti, což je nakonec nejdůležitějším parametrem. Všichni se můžeme vypořádat s rýmou, hlavně abychom zůstali mimo nemocnice nebo hřbitovy“.

„Dokonce účinnost i jedné dávky této ochrany proti nemoci dosahuje 87,6 %. To znamená, že jedna dávka Sputnik V je tak účinnější než AstraZeneca nebo Johnson. Sputnik V se na rozdíl od stejně tak účinných vakcín na bázi RNA od Pfizeru a Moderny může skladovat v lednici. Bude tak mít obrovský význam v boji proti globální pandemii covidu-19,“ dodává odborník.

V současné době už více než 50 států požádalo ruský stát o 1,2 miliardy dávek vakcíny Sputnik V.

Zdroj: Lidovky, France 24, Russia Today, Reuters, České noviny  

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.