pečuj doma

Pohřby zdražují, mnozí si slušný pohřeb nemohou už dovolit

10.6.2022

Náklady na pohřby vzrostly za poslední měsíce o pětinu. A lidé se podle pohřebních služeb rozmýšlejí, co mohou svým blízkým dopřát. Zvolit květiny, nebo umělé věnce? Zdobenou rakev, nebo tu nejobyčejnější? A především: uspořádat obřad ve smuteční síni, nebo rozloučení v kruhu rodiny?

Rozhodnutí, která ale ve výsledku činí rozdíl mnoha tisíc korun.

Vlna zdražování se nevyhnula ani pohřebnictví. Mohou za to především rostoucí ceny energií a paliv, které se promítají do výdajů za dopravu i skladování těl. S největším nárůstem vstupních nákladů se ale nyní potýkají krematoria.

Podle Ladislava Kopala, předsedy Sdružení pohřebnictví, se některým, kteří měli smlouvu se zkrachovalou Bohemian Energy, cena zvýšila až osminásobně.

„Někde mají prozatím cenu fixovanou, tudíž je zdražování teprve čeká. Nicméně zvýšit cenu za pohřbení žehem musí časem všechna krematoria, nejen kvůli nárůstu výdajů za plyn a elektřinu, ale i kvůli vysoké inflace a navyšování mezd,“ vysvětluje Kopal.

Zdražování se ale dotýká i dalších odvětví, která se s pohřby pojí. Oslovené pohřební služby se shodují, že nárůst cen ze strany dodavatelů služeb a výrobků se oproti loňskému roku pohybuje průměrně mezi 10 až 20 procenty.

Podle Jiřího Štěpánka, majitele pohřební služby Goodbye, došlo k největšímu zdražení u výrobců rakví a pronájmů obřadních síní. „Například v Praze, po převzetí všech síní do správy města, zdražily v průměru o tři tisíce na obřad,“ dodává.

Za úspornější formu pohřbu bez obřadu nyní lidé v hlavním městě zaplatí přibližně 15 tisíc korun, pokud se ale chtějí rozloučit ve smuteční síni, vyšplhá se částka na více než dvojnásobek.

Komplikace do vypravování pohřbů v současnosti vnáší i složité dodávky zboží ze zahraničí. „Až příliš mnoho věcí, jako jsou například rakve nebo květiny používané na pohřbech, létá přes půl zeměkoule, což je zbytečné,“ míní Oleg Vojtíšek ze služby Pohřební průvodci. Podle něj by tak zdražování mohlo vést k tomu, že lidé budou kupovat více věcí lokálně, nebo je z pohřbu dokonce úplně vypustí.

Cest, jak za pohřeb ušetřit, je ale víc. Jednou z nich může být například zaplacení kremace a následné soukromé rozloučení, třeba na oblíbeném místě zemřelého.

Tuto formu si v uplynulých dvou letech lidé volili především kvůli pandemickým omezením. Zájem o pohřby mimo smuteční síně ale roste i nadále a nejen proto, že mohou představovat levnější alternativu.

„Velká část rodin si prostě nemůže náklad ve výši desítek tisíc korun za slušný pohřeb s obřadem dovolit. Současně ale začíná mít čím dál více lidí odpor k tradičním, viktoriánským pohřbům, velkou roli v tom hraje víra. Například Brno je v tomto ohledu určitě konzervativnější než Praha,“ vysvětluje Jiří Štěpánek.

Narůstající trend pohřbívání mimo smuteční síně potvrzuje i Blanka Javorová z neziskové organizace Ke Kořenům, která se podílela na vzniku Lesa vzpomínek, přírodního hřbitova v pražských Ďáblicích.

„Lidé hledají méně obvyklá místa rozloučení a více rozptylují popel v přírodě. Bezpečnostní opatření během pandemie tomu hodně pomohla a dokonce i klasické pohřební služby začaly častěji dělat rozloučení pod širým nebem.“ říká Javorová.

Zdroj: Seznam Zprávy

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.