pečuj doma

Přesně řed třiceti lety zemřel Franta Kocourek

7.7.2021

Smrt známého brněnského siláka a recesisty Franty Kocourka před 30 lety, 7. července 1991, vypadala zprvu jako další z mnoha jeho žertů. Během víkendového výletu si toho dne zašel ve Víru na Žďársku s manželkou a přítelem Františkem Kocmanem na oběd, během kterého si položil hlavu na kamarádovo rameno. Tedy zprvu to tak vypadalo.

Mohutného muže, který býval vždy ve skvělé formě, v pouhých čtyřiačtyřiceti letech zradilo srdce. 

Zprávě o Kocourkově úmrtí zprvu odmítali jeho příznivci a přátelé uvěřit – vždyť ještě o den později se v plné síle objevil na obrazovce při vystoupení na brněnském náměstí Svobody. Nakonec se ale ukázalo, že Kocourkovu labutí píseň vysílala Československá televize ze záznamu, a i těm největším optimistům bylo po pohřbu jasné, že Franta Kocourek už žádné další recese ani neuvěřitelné silácké kousky před nadšeným publikem nepředvede.

Pamětníci ale dodnes vzpomínají na to, co všechno rodák z Brna-Řečkovic (narozen 21. února 1947) dokázal, ať už díky svalům, nebo smyslu pro humor. Mezi vyhlášené výkony patřilo tažení železničního vagónu v zubech nebo rozbíjení balvanu na prsou, přičemž visel jen za paty a hlavu.

Jindy zase Kocourek ležel na fakírské desce, na prsou měl kovadlinu a do té těžkým kladivem bušil jeho partner. K vrcholům patřilo číslo, při němž se ležící pod dřevěnou deskou nechával přejet osobním automobilem. Kocourek ale nebyl jen převtělením někdejších cirkusových lamželezů.

„Jedním z největších omylů, které s chutí přiživoval, byla i domněnka, že je František jen jakýsi nemyslící tupý svalovec, žijící hrubými žerty,” vzpomínal na něj jeho přítel, muzikolog Miloš Štědroň.

Kocourkovi byly blízké i mystifikace, a to už odmala. Školu bral od vlastního otce a strýce, kteří patřili v Řečkovicích mezi vyhlášené odborníky na „pucování” (neboli vymýšlení a lhaní – či spíše sedmilhaní).

Základ pro silácké kousky Kocourek získal v zápasnickém oddíle brněnské Zbrojovky a kariéru „nejmladšího lamželeza a moderního gladiátora” mu pomáhal rozjet i vyhlášený prvorepublikový silák Fráňa Česal, který ještě jako penzista dokázal narovnat podkovu.

I díky Česalově škole se koncem 60. let dostal na zkušenou do vídeňských barů a kabaretů, vystupoval tehdy pod přezdívkami Boris Tyger nebo Zlatý Torro čili Býk argentinských pamp. Doma si později vydělával rozvážením uhlí a po práci vystupoval Na provázku i v Mahenově divadle.

Kocourek byl také vyhlášeným znalcem hantecu, ve kterém sepsal třeba historické povídky Jak Žanek Žižkové šeredně vybóchal křížatý nebo svérázný popis Bitvy na Bílé hoře s názvem Mlata na Bílendě 16 kilo 20.

Zdroj: Novinky

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.