pečuj doma

ZPRÁVY: Příjmová chudoba výrazně vzrostla, vyjma Prahy

24.5.2022

Počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl z 9% koncem roku 2021, na momentálních 16 %. Nejvíce ohroženi jsou samostatně žijící senioři, samoživitelé a samoživitelky. Vyplývá to z exkluzivních dat projektu Život k nezaplacení, na němž spolupracuje Český rozhlas.

Lidé v příjmové chudobě jsou podle definice Českého statistického úřadu ti, kteří žijí s příjmem 14 782 korun na osobu na měsíc.

Například pro rodinu s oběma rodiči, dvěma mladšími dětmi a jedním starším výzkum jako hranici chudoby vypočítal příjem asi 38 500 korun měsíčně. Pro domácnost samoživitelky se dvěma dětmi je to asi 26 600 korun.

Příjmová chudoba vzrostla od konce roku 2021 z 9 % na momentálních 16 %, tedy téměř polovina. Příjmově chudá je teď podle výzkumu PAQ Research každá šestá česká domácnost. Dalších 16 %  českých domácností má nízké příjmy a úspory, které jim vydrží maximálně na jeden měsíc.

Nejvíce jsou zasaženi samostatně žijící důchodci a samoživitelé/samoživitelky, nejméně zasaženi jsou dospělí lidé bez dětí. U samostatně žijících seniorů vzrostla příjmová chudoba o 40 % od listopadu 2021. Z výzkumu PAQ Research vyplývá, že momentálně žije 43% ze samostatně žijících seniorů v příjmové chudobě. U samoživitelů je to zhruba polovina.

Silný nárůst nastal hlavně po novém roce, kdy došlo ke zdražení bydlení, energií a potravin. V posledních měsících také vzrostl počet domácností, které cíleně šetří na spotřebních výdajích ze 13% na 17 %. Nejvíce se šetří na návštěvách restaurací, kultuře, cestování a potravinách. Šetření se dostává na úroveň covid lockdownů a nejvíce se dotýká seniorů a domácností v příjmové chudobě.

Ta roste ve všech regionech, ale nejhůře je na tom Karlovarský a Ústecký kraj, tam žije 24 % lidí, téměř čtvrtina všech obyvatel, v příjmové chudobě. Vysoká míra příjmové chudoby se také týká Moravskoslezského kraje, kde v příjmové chudobě žije 22 % obyvatel. Naopak nejméně je zasažená Praha, kde příjmová chudoba vzrostla ze 7 % na konci roku 2021 o pouhá 4 %.

Zdroj: irozhlas

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Válek dá praktikům více peněz a změní úhradovou vyhlášku

22.10.2024 Praktičtí lékaři pro dospělé a dětští lékaři České republiky nebudou na konci října protestovat. Na jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem se domluvili na navýšení peněz pro lékaře a také na změně úhradové vyhlášky pro příští rok. Dvoudenní stávka, kterou hrozili na konci měsíce, je tedy definitivně odvolána. více...

PTÁTE SE: Vnučka, kterou máme v péči, si chce změnit jméno

21.10.2024 Máme v péči vnučku, které je sedm let. Její matka bere drogy, otec je ve výkonu trestu. Vnučka má dvě jména, druhé po matce. S matkou se nevídá a druhé jméno nechce.
Máme právo rozhodovat o vnučce ve všem, ale rodiče nejsou zbaveni rodičovských práv. Může soud zrušit jméno bez souhlasu rodičů?
více...

INFO: Vyjádření poradního orgánu ombudsmana k novele zákona

20.10.2024 Poradní orgán ombudsmana oblast ochrany práv osob se zdravotním postižením je zřízen v souladu s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením a na posledním jednání se zabýval novelou školského zákona. Poradní orgán veřejného ochránce práv požádal ombudsmana, aby sněmovně vysvětlil dopady novely na práva dětí s postižením. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.