pečuj doma

ZPRÁVY: Příjmová chudoba výrazně vzrostla, vyjma Prahy

24.5.2022

Počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl z 9% koncem roku 2021, na momentálních 16 %. Nejvíce ohroženi jsou samostatně žijící senioři, samoživitelé a samoživitelky. Vyplývá to z exkluzivních dat projektu Život k nezaplacení, na němž spolupracuje Český rozhlas.

Lidé v příjmové chudobě jsou podle definice Českého statistického úřadu ti, kteří žijí s příjmem 14 782 korun na osobu na měsíc.

Například pro rodinu s oběma rodiči, dvěma mladšími dětmi a jedním starším výzkum jako hranici chudoby vypočítal příjem asi 38 500 korun měsíčně. Pro domácnost samoživitelky se dvěma dětmi je to asi 26 600 korun.

Příjmová chudoba vzrostla od konce roku 2021 z 9 % na momentálních 16 %, tedy téměř polovina. Příjmově chudá je teď podle výzkumu PAQ Research každá šestá česká domácnost. Dalších 16 %  českých domácností má nízké příjmy a úspory, které jim vydrží maximálně na jeden měsíc.

Nejvíce jsou zasaženi samostatně žijící důchodci a samoživitelé/samoživitelky, nejméně zasaženi jsou dospělí lidé bez dětí. U samostatně žijících seniorů vzrostla příjmová chudoba o 40 % od listopadu 2021. Z výzkumu PAQ Research vyplývá, že momentálně žije 43% ze samostatně žijících seniorů v příjmové chudobě. U samoživitelů je to zhruba polovina.

Silný nárůst nastal hlavně po novém roce, kdy došlo ke zdražení bydlení, energií a potravin. V posledních měsících také vzrostl počet domácností, které cíleně šetří na spotřebních výdajích ze 13% na 17 %. Nejvíce se šetří na návštěvách restaurací, kultuře, cestování a potravinách. Šetření se dostává na úroveň covid lockdownů a nejvíce se dotýká seniorů a domácností v příjmové chudobě.

Ta roste ve všech regionech, ale nejhůře je na tom Karlovarský a Ústecký kraj, tam žije 24 % lidí, téměř čtvrtina všech obyvatel, v příjmové chudobě. Vysoká míra příjmové chudoby se také týká Moravskoslezského kraje, kde v příjmové chudobě žije 22 % obyvatel. Naopak nejméně je zasažená Praha, kde příjmová chudoba vzrostla ze 7 % na konci roku 2021 o pouhá 4 %.

Zdroj: irozhlas

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.