pečuj doma

Prymula a Zeman: Nakupme Sputnik, než bude schválen v EU

2.2.2021

Český exministr zdravotnictví Roman Prymula si myslí, že by Praha měla jednat přímo s Moskvou ohledně dodávek ruské vakcíny Sputnik. V případě, že se začneme zabývat touto otázkou až po schválení této vakcíny ze strany EU, můžeme se ocitnout v situaci, když budeme muset čekat na její dodávky velmi dlouho. Proti je ovšem premiér Babiš a ministr Blatný. 

O jejich důvodech jsme psali: Ty hlavní jsou garance kvality a účinnosti ze strany EU a dodržení našich smluv z EU. Zdlouhavý proces dodávek vakcín v rámci Evropské unie a nákup Maďarskem očkovací látky Sputnik však stále znovu nastolují otázky ohledně zahájení jednání o možném použití ruské vakcíny. Poradce předsedy vlády pro zdravotnictví Roman Prymula ve svém rozhovoru pro česká média zdůraznil, že pokud se Evropská unie dohodne s Ruskem o dodávkách jeho vakcíny, stejně ji my, tedy jako ČR nedostaneme v nejbližší době, protože se bude přerozdělovat v rámci unijního mechanismu, jak to platí v případě dalších preparátů na očkování proti koronaviru.

Podle Prymuly je na jedné straně ideální a bezpečnější variantou pro Česko schválení ruské vakcíny Bruselem, v takovém případě však existuje riziko, že uvízneme v tom evropském vláčku a budeme čekat. 

Nákup českou stranou ruské vakcíny Sputnik V by byl vhodný, myslí si prezident ČR Miloš Zeman. Řekl to během rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Prezident také řekl, že je připraven okamžitě oslovit prezidenta Putina v této věci, pokud o to bude požádán. Sputnik vyvinul státní ústav, takže jednání o nákupu ruské vakcíny Sputnik se vedou na státní úrovni.

Podle Zemana očkování není politická záležitost a vyslovil souhlas i s vakcínami z Číny: “Je zapotřebí, aby lidé zbytečně neumírali. Bude-li nedostatek vakcíny, pak poroste počet zemřelých. Chcete vy, aby se kvůli nějakým ideologickým hlupákům tady čekalo až se dodávky těch jiných vakcín, pokud vůbec, opět obnoví? ” optal se prezident.

Zdá se tedy, že v těchto dnech souboj Dua BB s duem ZP začíná gradovat a my věříme, že naši těžce rusofobní spoluobčané přes všechny animozity k této zemi jsou schopni chápat, že v současné situaci Sputnik může záchranit životy mnoha starých lidí. Ti, mimochodem, se Sputnikem zřejmě nebudou mít takový problém, jako dnešní mladé generace, protože byli od útlého dětství očkováni látkami právě z této země, a to bez jakýchkoli následků. Odborníci se shodují, že očkování sníží naši katastrofální úmrtnost nejméně o 80 procent.

Zdroj: Sputnik, čtk, Frekvence 1, red

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.