pečuj doma

Rázně proti ivermektinu. Hrozí pokuta až 20 milionů

17.9.2021

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zaznamenal v České republice čtyři případy internetových inzerátů, kdy někdo nabízel přípravky s ivermektinem. Za jeden z nich již padla pokuta. Léčivo je na lékařský předpis a zákon jeho prodej přes internet neumožňuje, varuje opakovaně SÚKL.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zaznamenal v České republice čtyři případy internetových inzerátů, kdy někdo nabízel přípravky s ivermektinem. Za jeden z nich již padla pokuta. Léčivo je na lékařský předpis a zákon jeho prodej přes internet neumožňuje.

Za nelegální nabízení léčivých přípravků hrozí pokuty až 20 milionů korun.

Státní ústav pro kontrolu léčiv varoval, aby se lidé nesnažili nakupovat lék ivermektin přes internet. Léčivo, které ministerstvo zdravotnictví povolilo k experimentální léčbě covidu-19, je totiž jen na lékařský předpis.

„S léky mohou dle platné legislativy zacházet pouze osoby odborně způsobilé pro tento druh činnosti. Zacházením s léky se přitom rozumí výzkum, příprava, úprava, kontrola, výroba, distribuce, skladování a uchovávání, dodávání a přeprava, nabízení za účelem prodeje, výdej, prodej a držení za účelem prodeje,“ vyjmenovala mluvčí SÚKLu Klára Brunclíková. 

A jedna pokuta už za inzerát padla. „Po prošetření byly dva případy postoupeny dalším institucím, jeden případ ještě nebyl uzavřen a v dalším případě byla udělena pokuta,“ uvedla pouze Brunclíková. 

Účinnou látku ivermektin provázejí dohady, zda skutečně při covidu pomáhá. Evropská léková agentura jej na tuto nemoc nedoporučila používat a český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zaujal rezervovaný postoj: Upozornil, že ivermektin nebyl nikde na světě registrován jako léčivý přípravek proti covid-19, zároveň ale připustil, že lepší je kontrolovaně distribuovat Huvemec (obchodní název léku) než nechat bujet černý trh. SÚKL také varoval před užíváním veterinárních preparátů s obsahem ivermektinu.

V Česku jej některé nemocnice podávaly. Zastání získal zejména ve Fakultní nemocnici u sv. Anny, ale i tamní lékaři připouštějí, že k prokázání jeho účinků je ještě potřeba větší studie, a proto ji začali připravovat. Studii již mají schválenou od SÚKL. Se zapojením do studie  počítá také Vojenská nemocnice Brno a Úrazová nemocnice v Brně.
Ministerstvo zdravotnictví letos umožnilo zdravotnickým zařízením podávat pacientům s covidem-19 v rámci experimentální léčby lék ivermektin. Předepsání léku mělo záležet na rozhodnutí konkrétního lékaře. Mnozí lidé pak v léku, který byl původně schválen k jiným účelům, viděli naději v době epidemie covidu-19 a snažili se preparát si sami obstarat. Několik lidí se pak v Česku i předávkovalo.

I tak ovšem někteří lidé mají o lék nadále zájem. Na sociální síti Facebook je například stránka, kde lidé přípravek shání. 

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Brunclíková upozornila, že léčivé přípravky na černém trhu mohou být nabízeny s prošlou dobou použitelnosti, skladované v nevhodných podmínkách nebo padělané. „Užití takto pořízeného léku pak může znamenat ohrožení zdraví nebo dokonce i života,“ popsala. 

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík pro iDNES.cz uvedl, že ohledně inzerátů na lék ivermektin žádný případ neevidují. Naopak celní správa ano. Povolen totiž není ani zásilkový dovoz léků do České republiky, zásilku zadrží celníci. A to se v posledním roce stalo hned v několika případech. 

„Od září 2020 do srpna 2021 bylo zadrženo necelých 60 případů dovozů léčiv fyzickými osobami z třetích zemí. Vzhledem k tomu, že zásilkový výdej léčiv fyzickými osobami je zakázán (povolen je pouze přes lékárny a z členských států EU, pozn. red.), tak CÚ takové zásilky zadrží,“ uvedla za Generální ředitelství cel Ivana Kurková. 

Největší počet zásilek byl zadržen na ruzyňské poště. „Jedná se o něco málo přes 3200 tablet, a z téměř 95 procent se jedná o různé varianty léčiv s obsahem účinné látky ivermektin,“ dodala Kurková. Zadržené zásilky úřad nepustí do volného oběhu a čeká na rozhodnutí deklaranta, což je ve většině případů Česká pošta. Ta může rozhodnout, aby se zásilka zlikvidovala, nebo se odeslala zpět. 

Zdroj: idnes

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Letošní týden pro rodinu začíná 13. května

15.4.2024 Rodinný svaz ČR vyhlašuje pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje 16. ročník týdne rodiny s mottem: „ŠTĚSTÍ RODINY NEJSOU OSAMOCENÉ ŠEDINY“. Proběhne od 13. do 19. května a chce poukázat na důležitost blízkosti a bolestný nárůst osamělosti, především seniorů, vedoucí často k vyloučení, pádu do izolace až ubližování si. více...

ZPRÁVY: Pečující roku 2024. Nominace do 30. dubna

14.4.2024 Ministerstvo práce a sociálních věcí znovu otevírá nominace na ocenění Pečující roku, které si klade za cíl ocenit a veřejně uznat náročnou práci neformálních pečujících po celé České republice. Slavnostní předávání cen se uskuteční 6. června 2024 v rámci 7. ročníku konference Fórum rodinné politiky, která tento rok zamíří do Jihlavy. více...

PTÁTE SE: Lze dokládat nové lékařské zprávy k námitce u příspěvku na péči?

13.4.2024 Dceři snížili příspěvek na péči ze 4. na 3. stupeň, podali jsme námitku. V ní jsme podle rady rané péče a v podstatě logiky nedodali žádné další/nové lékařské zprávy, jenom zdůvodnili, proč nesouhlasíme. Z úřadu práce nám došlo rozhodnutí, že vzhledem k tomu, že jsme k námitce nepřiložili žádné lékařské zprávy či jiné důkazové prostředky, více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.