pečuj doma

Recepty, jak řešit naše důchody. Čtěte, senioři

27.4.2021

Před budoucí vládou stojí velký úkol – penzijní reforma. A parlamentní strany už přinášejí recepty, jak se mít v důchodu dobře – pořídit si hodně dětí, začít spořit, nebo se připravit na vyšší daně. Stát by podle nich měl seniory motivovat k tomu, aby neodcházeli z práce hned do plného důchodu, ale nějaký čas ještě pracovali na částečný úvazek.

„Přechod do plného důchodu by tak měl být více pozvolný, což by pomohlo seniorům zvýšit příjmy a státu z dlouhodobého hlediska snížit náklady na důchodový systém,“ vysvětluje pirátský expert na důchody, poslanec Tomáš Martínek.

Jde o jeden z mnoha receptů, kterým chtějí parlamentní strany vyzrát na neúprosný fakt, že penzijní systém se v příštích dekádách propadne do minusu.

Podzimní volby mimo jiné rozhodnou o tom, jak bude vypadat penzijní reforma. Zda se bude spolu s tím, jak bude v populaci přibývat seniorů, nadále zvyšovat věk odchodu do důchodu, penze se sníží, nebo se začnou dotovat z jiných zdrojů.

S návrhem reformy penzí přišla těsně před volbami ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Počítá s minimálním důchodem 10 tisíc korun a zbytkem podle zásluhovosti. S tím souhlasí i řada stran, které Seznam Zpráv oslovily. Co ale chybí, je reforma, která by zajistila financování tohoto plánu.

Národní rozpočtová rada navrhla několik opatření, z nichž většina nebude do předvolební kampaně příliš populární: zvýšení věku odchodu do důchodu, méně příznivý výpočet penze, zvýšení sazeb pojistného, dorovnání příjmů systému z majetkové daně nebo zavedení daně ze samotných penzí.

Udržet seniory déle v práci je jedním z dílčích receptů, které oslovení straničtí experti zmínili jako cestu záchrany penzí. Stát by měl podle poslance Martínka zvýhodnit zaměstnávání lidí v důchodovém věku na částečné úvazky a pracujícím seniorům snížit odvody na sociální pojištění.

„Díky větší podpoře pracujících seniorů i jednodušší legislativě ohledně částečných úvazků předpokládáme, že se více lidí dobrovolně rozhodne pro pozvolnější přechod do plného důchodu, kdy využijí možnosti alespoň částečně pracovat třeba i při pobírání důchodu,“ vysvětluje Martínek.

Pro větší podporu pracujících důchodců tak, aby ještě nějakou dobu přispívali do systému, je i poslankyně Kovářová (STAN). „Vidím to i na svých rodičích, kteří i díky brigádničení zůstali aktivní. Je to takzvaná silver economy, stříbrná ekonomika,“ vysvětluje Kovářová.

Podle poslance Skopečka (ODS) by měla být dalším pilířem prorodinná politika. Ta by jednak přinesla víc budoucích daňových poplatníků, kteří budou na důchody vydělávat. Také by se ale měla vyplatit konkrétní rodině, například pomocí daňových asignací.

„Máme tam také snahu přispívat svým vlastním rodičům. To znamená, když máte odvody, tak by jedno dvě procenta, podle toho, jaká bude dohoda, šla přímo na penze přímých rodinných příslušníků,“ dodává další možné dílčí řešení předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle Kovářové by stát měl také podpořit ženy, které se chtějí vracet dříve do práce z mateřské nebo rodičovské dovolené.

S tím, že by lidé měli na důchod převážně šetřit, však nesouhlasí komunisté. „Ono to samozřejmě u někoho jde, aby si šetřil výrazné peníze, ale pokud 60 procent občanů nedosahuje ani průměrné mzdy, má to pro ty lidi fatální dopad. Touhle cestou jít nechceme,“ říká poslankyně Hana Aulická Jírovcová.

Komunisté naopak chtějí zachovat průběžný systém, který v Česku funguje. „Myslíme si, že pokud by se udělaly jen změny drobných parametrů a zajistilo se financování, máme tu systém, který může fungovat sto let,“ míní Aulická Jírovcová.

A jak by tedy KSČM financování zajistila? „Otevřené jsou daňové věci, ať se bavíme o bankách, nebo vysokopříjmových, tam je možné výrazné navýšení odvodů. Je možné podívat se i na to, jaké odchází dividendy do zahraničí a jestli není potřeba, aby částečně i z těchto částek pluly finance do důchodového systému,“ popisuje poslankyně.

Neumí si prý ale představit, že by v Poslanecké sněmovně po volbách nastala shoda. „Bavit se o příjmových věcech, to se nikdo neodvažuje, protože je to téma, které není populární,“ myslí si Aulická Jírovcová. Všechny strany se přitom shodují v tom, že případná reforma musí mít širokou podporu, aby přežila následující volby.

Zdroj: Seznam zprávy

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.