pečuj doma

Rusové se stále víc bojí světové války. Češi ne

8.5.2021

Průzkum veřejného mínění ruského Centra Levada se věnoval tématu strachu či obav v ruské společnosti. Průzkum mimo jiné ukázal na to, že Rusové se stále více obávají možnosti vzniku další světové války. Z výsledků průzkumu, který se konal letos v měsíci březnu, vybíráme hlavní informace.

Největší strach (odpověď: „stále se bojím/pociťuji strach“) mezi Rusy vyvolává onemocnění blízkých lidí (82 %), dále světová válka (62 %) a zhroucení vlády/státu (58 procent). Nejméně stálého strachu potom pociťují v případech strachu ze stáří (30 %) nebo ztráty práce (31 %).

Průzkum ukázal také na změny v intenzitě pociťovaného strachu v časové řadě. Z průzkumů Centra Levady vyplývá, že v případě strachu ze vzniku světové války se takové možnosti v Rusku obává stále více lidí: v roce 2014 to byla už více než polovina - 51 % a v letech 2015 a 2017 (v roce 2016 se průzkum nekonal) 43 a 40 %. Od roku 2018 se počet lidí, kteří se stále bojí příchodu války, zvýšil a pohyboval se mezi 53-57 %. V roce 2021 dosáhl už 62 procent.

Zdroj: argument.cz 

Když dělala společnost Behavio průzkum u nás v srpnu 2020, tak Češi se nejvíc bojí změn souvisejících s životním prostředím a dále zhoršení ekonomické situace. Světové války se Češi bojí mnohem méně a mezi třinácti hrozbami je řadí k nejmenším.

Zdroj: enviweb.cz

A ještě třetí a čerstvý průzkum Aliance demokratických nadací. Založil ji v roce 2017 bývalý dánský premiér a generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Na otázky odpovídalo 50 tisíc respondentů z 53 zemí světa. Nejzávažnější zjištění: 44 procent z nich považuje za nejvážnější světovou hrozbu pro demokracii USA, 38 procent Čínu a 28 procent Rusko.

Zdroj: dennikstandard.sk

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.