pečuj doma

Senioři a chronici by se měli co nejdřív očkovat

4.7.2022

Epidemie v Česku stále zrychluje zhruba od začátku června. Národní referenční laboratoř (NRL) pro chřipku a nechřipková virová respirační onemocnění SZÚ rovněž hlásí od minulého týdne další výrazný nárůst specifické mutace, která ukazuje na šíření BA.4 nebo BA.5.

„Myslím si, že je to celkem věc, kterou jsme říkali - léto bude klidné, pakliže se nebudou šířit jiné varianty! A jiné varianty nám sem přišly. Byly v jižní Africe, následně se objevily v Portugalsku, kde byl mezi týdenní nárůst asi 13 procent. Tedy šlo to rychle nahoru. Víme, že jsou to varianty hodné pozornosti,“ vysvětlila pro iDNES.cz viroložka Ruth Tachezy.

Byť je to stále mutace omikron, tak varianty BA.4 a BA.5 přináší další změny. „Když jsme viděli, jak se šíří v Portugalsku, tak bylo více či méně jasné, že se později objeví i tady. To, že jsme nevěděli, kolik tady toho je, to bylo tím, že se málo testovalo. Tím pádem se posílalo méně vzorků na sekvenování,“ uvedla pro iDNES.cz Tachezy.

Vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová doplnila, že data ze sekvenačních center v Česku ukazují, že nárůst lze pravděpodobně přičíst variantě BA.5. „Ale protože je zpoždění sekvenací zhruba 14 dní, k potvrzení dojde teprve v následujících týdnech,“ doplnila Jiřincová.

Podle Tachezy však zatím není jisté, zda všechny nové případy jsou tyto dvě varianty. „Znaky, podle kterých se určuje nárůst, jsou mutace, které obsahují tyto dvě varianty, ale i jiné,“ uvedla.

Varianty BA.4 a BA.5 podle dosavadních poznatků z klinické praxe nijak významně nemění a nezhoršují průběh infekcí u pacientů. Národní referenční laboratoř ale dlouhodobě upozorňuje, že tyto varianty podle dostupných dat zřejmě unikají neutralizačním protilátkám, které tělo získalo po předchozím onemocnění. Imunita po prodělání nemoci tedy nemusí být spolehlivou ochranou před infekcí.

„Když si teď hned dáte dvě dávky, tak budete mít chvíli nějakou ochranu, ale nikoliv ideální. Chce to tři dávky. Když je máte, vakcinace velmi dobře chrání před hospitalizací či úmrtím. Ochrana pak po zhruba čtyřech měsících zase klesá. Když dostanete čtvrtou dávku po zhruba čtyřech až pěti měsících, tak se zase dostane na tu úroveň ochrany jako po třetí dávce, tedy velmi vysokou,“ vysvětlila Tachezy.

Tachezy současně rizikovým skupinám doporučila posilovací dávku již nyní, protože čísla případů jdou nahoru. „Těm, kteří jsou očkováni třemi či dvěma a měli covid, bych zatím doporučila počkat na podzim,“ doplnila viroložka.

Vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl uvedl, že v nadcházejícím období bude významným ochranným prvkem přeočkování posilující dávkou, tedy takzvaným boosterem.

„Nebo samozřejmě základní očkování dvěma dávkami u těch, kteří se dosud očkovat nenechali. Na proočkovanosti populace bude záviset vývoj situace v dalších měsících. Je prokázáno, že očkování dobře chrání před závažným průběhem nemoci. Za důležité ho považuji především u lidí jakkoli imunitně oslabených jinou chronickou nemocí a u seniorů,“ řekl dále Kynčl.

Covid se vrací, hlásí i experti, kteří v minulých letech byli hlavními tvářemi pandemické války. Vyzývají k očkování i k nošení roušek, pokud je to třeba. Například epidemiolog Smejkal nebo biochemik Trnka. Druhý jmenovaný doporučuje respirátor i těm, kdo mají chronické onemocnění, je jim nad šedesát let nebo u nich uplynulo 6 měsíců od posledního očkování.

Vladimír Piskala u obrazovky ukazoval aktuální čísla covidové nákazy, ve srovnání s roky 2020 a 2021 máme až sedmkrát více nakažených. „Zjednodušené reprodukční číslo se blíží dvojce,“ varoval.

Primář infekčního oddělení z Ústí nad Labem Pavel Dlouhý vyzýval k důkladné přípravě podzimního očkování, ke kterému se musí přimět „všichni senioři a ti kteří mají přidružené choroby“.

A po něm se na obrazovce objevil Petr Smejkal, který ze svého pracoviště vyzýval, aby vláda jasně řekla, kdo má jít na posilující dávku, protože spousta lidí ji potřebuje. „Zadruhé, naplánujte, kdo bude ty posilující dávky dávat a za třetí vysvětlujte, že v některých situacích bude opět nutné si nasadit ochranu dýchacích cest,“ řekl.

Na twitteru mezitím začal radit biochemik Jan Trnka. I když dnes není zakrytí úst a nosu povinné ani ve veřejné dopravě, podle Jana Trnky by měli roušku či respirátor někteří lidé přesto nosit. Buď ti, kterým není dobře, kašlou, kýchají, mají teplotu anebo je bolí klouby. U nich nechybělo ani tradiční „můžete někomu zachránit život“.

Anebo příslušníci rizikových skupin, tedy lidé nad 60, mající chronická onemocnění a od jejich poslední „tečky“ uplynulo více než 6 měsíců.

Zdroj: idnes, parlamentnilisty

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.