pečuj doma

Šíření delty v Praze. Varování před exponenciálním růstem

26.6.2021

Žádný oddych není namístě, nadějný pokles čísel nakaženosti covidem-19 se začíná nyní obracet. Na úrovni České republiky varovně roste reprodukční číslo R určující, kolik lidí jeden infekční člověk průměrně nakazí. Momentálně jeho hodnota činí 0,9, což je nejvyšší číslo od poloviny dubna letošního roku. Situace se může rychle zvrtnout.

Podle epidemiologa a bývalého šéfa resortu zdravotnictví Romana Prymuly je nutné řešit startující trend hned, jinak nám bude hrozit exponenciální růst epidemie. Z desítek nakažených tak mohou být během měsíce stovky až tisíce.

„Křivka vývoje se nezmění ze dne na den, bez ohledu na to, jaké opatření vydáte. To bude trvat deset až 14 dní. Pokud skutečně došlo k obrácení trendu, můžeme čekat, že čísla příštích 14 dní porostou,“ řekl pro Lidovky.cz Prymula.

Vrásky už nadělal covid i vládě. Na té měl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) původně navrhnout umožnění nošení roušek místo respirátorů.

„V tuto chvíli nebudeme dělat změnu na roušky obecně, protože chceme ještě vyčkat dalšího vývoje. Zhoršení v posledních dnech vidíme na datech,“ oznámil.

V Praze se zastavil trend snižování počtu případů, podle Vojtěcha hlavní město se mírně zhoršuje. Jeho resort odhaduje, že číslo R v metropoli dosahuje hodnoty až 1,2. „Jde o plošné šíření, žádné klastry tu nyní neevidujeme,“ popsala pro Lidovky.cz hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Většinově šlo dle Jágrové o lidi s cestovatelskou anamnézou. Část „mutačních“ případů ale vykazuje známky běžného přenosu v populaci. 

Právě mutace koronaviru jsou teď pod drobnohledem odborníků, podle mnohých totiž mohou způsobit nástup další vlny šíření nemoci covid-19. Jako pomyslná záchytná síť má posloužit takzvaná sekvenace pozitivních vzorků, pomocí kterého lze rozklíčovat, o jakou variantu viru se zrovna jedná.

Počet zachycených potvrzených případů nebezpečných mutací přitom může být jen zlomkem toho, co v tuzemské populaci skutečně „lítá“. Jak vysvětlila hygienička Jágrová, na sekvenaci ani zdaleka neputují všechny pozitivní vzorky testované metodou PCR. A v antigenních testech mutace hledat nelze.

Nenachytat se potřetí

Dle hygieniků je složité přesně rozklíčovat, k čemu teď v české metropoli dochází. „Nelze jednoduše určit, kde k šíření dochází nejčastěji. Počet zdrojů je u nás v populaci je oproti Anglii relativně nízký,“ srovnala Jágrová Prahu s děním na britských ostrovech, kde už šíření delta dominuje.

Právě na ostrovech se teď nahlas mluví o riziku, které pro přenášení viru skýtají například dětské skupiny, školy nevyjímaje. To se však dle Jágrové v českém hlavním městě zatím nepotvrzuje. Jelikož je covid doposud zachytáván především u dospělé populace, mezi místy, kde k šíření viru dochází nejčastěji, vyzdvihuje pražská hygienička především pracoviště. Na ta se lidé začali v posledních týdnech vracet ve velkém, před tím značná část z nich pracovala z domova.

Podle odborníků šíření nebezpečné mutace napomáhá i fotbalových ME. Dle Prymuly u delty platí, že umí lépe obejít ochranu poskytnutou první dávkou vakcíny. Epidemiolog, který pomáhal provést zemi první vlnou covidu, soudí, že bezbřehé rušení protiepidemických opatření – třeba ústup od respirátorů v MHD – není nyní namístě. Místo toho bychom se dle Prymuly měli zaměřit na regiony, kde hrozí nejvyšší nárůst, a nasadit nová protiepidemická opatření právě tam. „Zvykli jsme si myslet, že jakmile čísla nákazy klesnou, vyhráli jsme. Tak to ale není, toto uvažování už se nám dvakrát vymstilo, doufám, že se to nestane potřetí,“ varoval.

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), jež dříve působila jako poradní orgán ministerstva zdravotnictví, doporučila, aby se Česko vrátilo k pečlivému hlídání svých hranic. „Doporučujeme pro všechny příjezdy do ČR požadovat formulář, jehož vyplnění by bylo povinné,“ uvedli odborníci ze skupiny vedené hlavním epidemiologem IKEM Petrem Smejkalem. Cílem takového kroku by byla obrana před „importem“ mutací. Česko by dle skupiny nemělo umožňovat vstup do země cestujícím s neúplným očkováním bez testu.

Zdroj: Lidovky

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.