pečuj doma

Smejkal: Bitvu s covidem vyhráváme, další lockdown ne!

24.3.2021

Bitvu s epidemií pomalu vyhráváme, je však třeba počítat s tím, že vir bude i nadále zákeřný. V rozhovoru s Radiožurnálem to uvedl člen mezioborové skupiny pro epidemickou situaci MZČR Petr Smejkal. Hlavním kritériem pro rozvolnění by podle něj měl být procentuální počet pozitivních záchytů. „Další lockdown si totiž nemůžeme dovolit,“ řekl.

Svého času jste nechtěl, aby se o vás mluvilo jako o novém Romanu Prymulovi. Nechcete ho do mezioborové skupiny?
Skupinu máme utvořenou, ale určitě se s ním budeme radit, pokud bude mít zájem. Odborník je skutečně na slovo vzatý.

Nálepka nového Prymuly z vás tedy tímto padá?
Mám okolo sebe tým a sám bych si na to netroufl. Jsem infektolog a nemocniční epidemiolog, na spoustu věcí si netroufám, a proto mám okolo sebe lidi. Pokud nám bude chtít pan Prymula radit, jedině dobře. Ne třeba ohledně schvalování věcí, které nejsou schválené v Evropské unii, ale u jiných ano.

To už on ale prý nechce.
Prý ne.

Testy v úterý odhalily 10 883 nakažených, to je o 3100 méně než před týdnem. Když to porovnáme s počtem provedených testů, jsme stále na třetině záchytů, nebo se to lepší?
Jsme stále vysoko. Jedno z kritérií je, že musíme jet, dokud nebude v nemocnicích 3000 lidí. Tím bychom se ale neměli řídit. Naopak bychom měli sledovat procentuální počet pozitivních záchytů. Ten by měl být pod deset procent, některé země uvádí i pět procent. Uvolnění nemocnic tak není kritériem rozvolnění.

Sociolog Daniel Prokop říká, že v jeho výzkumu hlásí během pandemie čtrnáct procent zaměstnanců, že je zaměstnavatel vyzývá, aby nehlásili kontakty hygieně a v případě nemoci se netestovali a nepřestali chodit do práce. Myslíte, že to tak opravdu je?
Dan Prokop je špička, jeho datům věřím.

Debatujete o tom se zástupci průmyslu?
V pátek budu mít debatu s Hospodářkou komorou, která to chce vysvětlovat. To se prostě nesmí stávat. A čtrnáct procent je velké číslo.

Je uzavření některých firem během Velikonoc stále ve hře?
Stále je to ve hře, tlačím na to. Pokud by testování bylo na ideální úrovni, tak se o tom vůbec nemusíme bavit. Samozřejmě že by nám pomohla dovolená, volno nebo nedělní provoz. Jakékoliv zvolnění provozu by pomohlo. Podmínkou je, že pokud se to bude dělat, jak se má, tak se o tom nemusíme bavit.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) říká, že „nemůžeme průmysl uzavřít celý a dělat to po oborech by bylo komplikované“. Chápete, že to není úplně jednoduché?
Ano, chápu, ale to chápeme všichni. Nemůžeme zastavit jadernou elektrárnu, ale musíme se o tom bavit. Je dobře, že o tom mluvíme. Celý rok na to nepřišla řeč. Školy jsou zavřené a děti trpí, divadla nehrají, kina nehraji a my se bavíme o tom, že je problém testovat dvakrát týdně v provozech, které nezastavily? Jsem rád, že je to skutečně téma, o kterém se diskutuje.

Co víme za rok o novém typu koronaviru?
Víme toho daleko více než předtím. Je to virus, který není „chřipečka“, čtyřicet až padesát procent přenosů je bezpříznakových – to jsou věci, které je dobré si neustále opakovat. Dozvěděli jsme se, že mutuje, nesmí nás zaskočit, ale bitvu můžeme vyhrát. A zdá se, že ji konečně vyhráváme, ale virus s námi bude bojovat tímto zákeřným způsobem. Očkováním to vyhrajeme úplně.

Čekáte výrazné snížení očkovacích dávek od Pfizeru a dalších firem v dubnu?
Neslyšel jsem, že by se to mělo dít. Doufám, že ne. 

Johnson & Johnson k nám asi také jen tak nepřijde.
Ano, bohužel. Ale jsou jiné vakcíny.

Pokud by mělo být méně dávek, měl by se prodloužit interval u dvou očkovacích vakcín?
Ano, to je to, za co bojujeme. Má to podporu České společnosti intenzivní medicíny, má to podporu České vakcinologické společnosti. Myslím, že většina odborné veřejnosti za tím stojí. Že je to logistický problém, chápeme také, ale přínos by to mělo obrovský. Zachránilo by to 200 životů při smrtnosti kolem jednoho procenta na 20 tisíc nakažených. To je docela velké číslo.

Ministerstvo zdravotnictví Radiožurnálu napsalo, že o prodloužení intervalu mezi dávkami se uvažuje, a to od druhé poloviny dubna, finální řešení bude představeno příští týden. Je to pozdě?
Je to pomalé. Každý den je důležitý. Nikdy není pozdě, ale polovina dubna je pozdě. Pevně jsem doufal, že to bude od pondělka. A teď se nebavíme o lidech, kteří dostali první dávku, ale o těch, kteří ji nedostali.

Mluvil jste o imunitě. Jakou imunitu získávám po očkování?
Imunity jsou dvě – buněčná a látková. Proto, když si někteří lidé změří protilátky, říkají, že jí mají málo, ale v té chvíli mají i tu buněčnou. Přitom i látková stoupá do stovkových hodnot. To je pak ta imunita po očkování. Ale pozor, když dostanete první dávku, tak během patnácti dní je stále ještě mnoho lidí, kteří se nakazí.

Kolem ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) visí ve vzduchu jeho možné odvolání. Jaká je spolupráce mezi vaší skupinou a panem Blatným?
V poslední době je dobrá. Chceme se se skupinou sejít s ministrem i osobně. Včera jsme se sešli i s paní hlavní hygieničkou.

Jaká je?
Byla velmi vstřícná. Bavili jsme se o trasování, o vytvoření novém protiepidemického sytému, o testování ve firmách. Témat je hodně. Debata byla konstruktivní. Jsem idealista a doufám, že se nám podaří to napojit na progresivně myslící lidi z ministerstva zdravotnictví. To znamená přesvědčit ostatní, že to má smysl. Chceme ale zůstat odbornou skupinou, která doporučuje. Do politiky se míchat nebudeme.

Takže spolupráce s ministrem Blatným je na standardní úrovni.
Je dobrá.

Co by znamenala pro vaši skupinu výměna ministra? Mohl by vás rozpustit?
Ano, mohl. Nikdy nevíme, ale politikům nebudeme zasahovat do práce. Kdyby se vyměnil ministr, tak bude snad spolupráce pokračovat.

Dá se nějak odhadnout míra promořenosti?
Dá se to odhadovat, nevíme to. Myslím, že to bude přes dva miliony lidí, kteří mají imunitu po setkání s covidem-19. V Izraeli považují člověka, který covid prodělal, bezpečného na dalších šest měsíců. Dostává i zelený pas. Možná se u nás bojíme s devadesáti dny. Ale to je na odbornou diskusi. Jsou země, které prodělání covidu dávají velkou váhu. A to kvůli buněčné i látkové imunitě.

Je také prokazatelné, že nemálo lidí dostalo covid-19 dvakrát.
Přesně tak. A to nevíme, jestli je to reinfekce nebo reaktivace. Jestli se virus neuhnízdil někde v těle. To se dá zjistit i PCR vyšetřením. Proto je důležité rozlišovat mutace. Je to možné, ale ve většině případů není u reinfekce průběh tak závažný.

Často vzpomínám na to, co říkal v jednom z prvních rozhovorů během epidemie profesor Jan Konvalinka – podle něj je možné, že budeme žít formou „tanec a kladivo“.
To je hrozně hezká práce jednoho španělského vědce z jara minulého roku. To se spíš týkalo toho, že kladivo jsou ostrá opatření a tanec to, jak chytře s virem po rozvolnění budeme tančit. My umíme dobře bouchnout kladivem, ale tanec jsme ještě nezvládli. Teď máme možnost, abychom dobře tancovali, protože další lockdown si nemůžeme dovolit.

Zdroj: irozhlas

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.