pečuj doma

Sociální služby jsou bez peněz. Co dál?

19.9.2023

Ministerstvo dopravy má v příštích týdnech prověřit, zda by nemohlo část svých evropských dotací přesunout zpět do Evropského sociálního fondu (ESF+) na pomoc potřebným. Podle Ivy Kuchyňkové z Charity ČR to přislíbil premiér Petr Fiala (ODS) na schůzce s nevládními organizacemi a ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Organizace opakovaně žádaly vrácení peněz z jiných fondů zpátky do ESF+.

„Bylo přislíbeno, že se pan premiér bude tématem zabývat a prošetří na ministerstvu dopravy, zda by bylo možné ještě nějaké prostředky uvolnit a převést do ESF+,“ uvedla Kuchyňková.

Dodala, že Jurečka přislíbil, že bude vyjednávat o případném využití výnosu z emisních povolenek na sociální projekty. Výsledky by se zástupci neziskových organizací měli dozvědět na dalším jednání v říjnu.

 „Bylo domluveno, že se na ministerstvu práce a sociálních věcí zhruba za měsíc a půl sejdeme s náměstkyní pana Jurečky Šárkou Jelínkovou, abychom si řekli, co se posunulo. Jako pozitivní vnímám to, že si nás tentokrát pan premiér v klidu vyslechl a komunikoval s námi. Uvědomoval si, že finanční prostředky jsou v sociální sféře potřeba proto, aby se u nás žilo dobře,“ řekla iDNES.cz Kuchyňková.

Dodala, že na schůzce zástupci vlády argumentovali tím, že vláda momentálně projednává konsolidační balíček a naopak chce peníze šetřit. „Nevíme, kolik finančních prostředků a zda vůbec nějaké se podaří vrátit. Pozitivní je, že připustili nějakou diskusi a hledání zdrojů,“ dodala Kuchyňková.

Část peněz z ESF+ do jiných fondů převedla v minulém volebním období tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO). Šlo o 270 milionů eur (nyní zhruba 6,6 miliardy korun) na prevenci a další podpůrné služby pro rodiny a děti v tísni, lidi v bytové nouzi, s duševní nemocí či postižené.

Organizace na pomoc potřebným to kritizovaly, poukazovaly na „lití peněz do betonu“. Po Fialově kabinetu požadovaly vrácení sumy do ESF+. Jurečka na začátku týdne řekl, že k tomu „není většinová vůle koaličních partnerů“.

„Byly převedené do infrastruktury na stavění silnic a dálnic. Jenže my potřebujeme finanční prostředky na podporu dětí, mladých lidí, stárnoucí populace, pečujících osob. Z evropských fondů jdou také peníze na školení zdravotního sektoru a hradí se z nich screeningy a prevence různých onemocnění,“ poukázala Kuchyňková.

Vláda rozhodla dnes o zvýšení podílu na spolufinancování evropských projektů. Zástupci kabinetu na úterním jednání potvrdili, že neziskové organizace budou mít pětiprocentní spoluúčast. Podle zástupců neziskových organizací mnoho žadatelů pět procent sumy složit nedokáže.

Zdroj: iDNES.cz, ČTK

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.