pečuj doma

Třetí dávka pro rizikové na podzim, říká Vojtěch

24.8.2021

Ministr zdravotnictví České republiky Adam Vojtěch (za ANO) řekl Právu, že v očekávané podzimní vlně covidu by už díky proočkovanosti a částečné promořenosti plošný lockdown být neměl. Třetí dávku očkování by dostaly rizikové skupiny, tj. zejména senioři a lidé s vážnými zdravotními problémy. Z rozhovoru vyjímáme:

Pane ministře, s jakými pocity sledujete dění v okolních zemích, například v sousedním Německu či Izraeli, kde koronavirová nákaza stoupá i přes solidní proočkovanost a už se mluví o čtvrté vlně?

Pocity nejsou pozitivní. Je to nekonečný příběh, stále jsme na houpačce. V zemích, kde se situace už zklidnila, se zase zhoršuje. A není to jen Izrael: v USA je v tuto chvíli 250 tisíc nakažených denně, v některých státech se opět plní nemocnice. Situace je stále velmi dynamická, mění se každý týden a my ji sledujeme velmi pečlivě, a to i z hlediska vlivu očkování na vývoj pandemie. Na druhou stranu z informací, které máme například z Izraele, vidíme, že zasaženi jsou skutečně většinou neočkovaní lidé. Máme zprávy, že ti, kteří jsou očkováni, nekončí na jednotkách intenzivní péče a na ventilátorech. Stále platí, že očkování chrání hlavně nemocnice a ty, kdo by v nemocnicích mohli skončit. To nás naplňuje určitým optimismem s ohledem na podzim.

Jak podzim vyhlížíte?

Nebudeme si nalhávat, že se situace nemůže zhoršit. Může a pravděpodobně se o něco zhorší. Předpokládají to všichni odborníci, se kterými hovořím. Jde o to, jak moc se čísla navýší. Je několik rizikových faktorů, se kterými musíme pracovat. Po prázdninách se zvýší mobilita lidí, děti se vrátí do škol, lidé do práce. Dalším rizikovým faktorem je, že se změní počasí, dnes už jsou všichni zajedno, že slunce a UV záření virus zmírňují. Na druhou stranu i podle predikcí, které máme, se nezdá, že bychom se i při nejčernějších scénářích měli dostat na čísla nakažených a hospitalizovaných z podzimu loňského roku. Právě díky té proočkovanosti, případně určité promořenosti.

Česko má zatím jednu z nejmenších incidencí v Evropě. Není to právě díky tomu, že už jsme promořeni?

Určitě to svou roli hrát může. Objevila se například studie pana profesora Thona, podle které se už padesát procent populace s virem setkalo. Je pravda, že míra promořenosti u nás byla výrazná, na druhou stranu stále říkám, že promořovat populaci není cesta, jsou tam velmi vysoké náklady na lidských životech i na přeplněných nemocnicích. Vždy určitá část nakažených v nemocnicích skončí. Tedy politika promořování skutečně není správná. U nás ale nemoc zasáhla velký počet osob, takže to určitě hraje roli a my s promořeností i v datech počítáme. Zhruba polovina lidí, která nemoc prodělala, je i naočkována, což imunitu zvyšuje. A pak je tu část, která ji jen prodělala. Lidé, kteří měli pozitivní test, jsou půl roku považováni za bezinfekční. Debata je, jak dlouho je člověk po prodělání nemoci chráněn a nemůže nakazit sebe ani nikoho dalšího.

Jak to vypadá s třetí dávkou vakcíny v ČR? V Izraeli už je k dispozici, v Německu od září.

Chceme mít jasno do konce srpna, doktor Chlíbek z České vakcinologické společnosti to v tuto chvíli řeší. Měla by se k tomu vyjádřit i Evropská léková agentura. Mohu říci, že je téměř jisté, že ke třetí dávce ČR přistoupí u rizikových skupin. Dojde k tomu pravděpodobně ještě na podzim. Nebude to v tuto chvíli plošné přeočkování všech, kteří měli aplikovanou vakcínu proti covidu, alespoň ne v první fázi. U rizikových skupin, což jsou senioři či lidé se sníženou imunitou, může ochrana vyvanout rychleji. Opět to bude dobrovolné, nikdo k tomu nebude nucen. Třetí dávka by měla být podle odborníků aplikována mezi osmým a dvanáctým měsícem po ukončeném očkování, takže se očkování určitě rozloží až do konce roku.

Má už vláda plán, jak zvládnout případnou další vlnu bez plošných opatření?

Máme několik scénářů, a jak jsem říkal, i podle pesimistického scénáře nepočítáme s tím, že by situace byla tak špatná, jak byla loni v listopadu nebo po Vánocích. To nám dává určitou naději, že by zásahy nemusely být tak výrazné. Nepředpokládám, že dojde k plošnému lockdownu. Určitě nějaká opatření nastat mohou, ale v tuto chvíli v plánu není uzavírání obchodů či tvrdá karanténa.

Loni v létě jste ovšem říkal prakticky totéž.

Máte pravdu, na druhou stranu jsme loni neměli zkušenost, kterou máme dnes. Především máme data a přesnější predikce na základě proočkovanosti. Stále počítáme s imunizací společnosti, na jejím základu tvoříme modely. Proočkovanost by nás měla ochránit před masivním nárůstem infekce.

Zdroj: Právo

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.