pečuj doma

U seniorů mají smysl jen silné vakcíny, říká Prymula

4.2.2021

Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že počítá s tím, že by se vakcínou AstraZeneca očkovali v České republice i lidé starší než 65 let. „Vím o tom, že některé země doporučily nějaká omezení u vakcíny AstraZeneca. My však nepovažujeme za nezbytné jít touto jejich cestou,” uvedl Jan Blatný.

Podobný názor zastává i předseda České vakcinologické společnosti a vedoucí epidemiologické pracovní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek. Stanovisko k očkovací látce AstraZeneca v tomto smyslu připravuje i Státní ústav pro kontrolu léčiv a Česká vakcinologická společnost.

Národní lékové agentury některých evropských zemí však mají vážné pochybnosti o účinnosti této látky u seniorů. Německé noviny s odkazem na vládní zdroje uvedly, že účinnost této vakcíny je u starších 65 let jen 8 procent. Roman Chlíbek tyto články označil pouze za bulvární výkřiky novinářů.

Pochybnosti má i Lancet

Pravdou však je, že i prestižní Lancet uvádí, že bude třeba u této vakcíny ještě dalšího výzkumu, aby se prokázala účinnost ve skupině starších lidí, kteří jsou covidem-19 obzvlášť ohroženi. Jejich podíl na účastnících klinických testů byl u AstraZenecy relativně nízký.

Imunolog Václav Hořejší z Akademie věd České republiky se domnívá, že pokud by se toto tvrzení při dodatečných testech prokázalo, měli by starší občané i v České republice dostávat účinnější látku od jiných firem.

Evropská léková agentura po velkém tlaku nakonec vakcínu schválila pro všechny věkové kategorie. Na dotaz, zda by se bez ohledu na doporučení EMA měli v Česku očkovat senioři spíše účinnějšími vakcínami, poradce premiéra Roman Prymula odpověděl: „O tom bude ještě řeč. Musíme se podívat na to, jaká je konkrétní účinnost v jednotlivých věkových kategoriích. Je třeba o tom ještě diskutovat. Nemá logicky smysl očkovat tam, kde to nepřinese benefit.“ Doplnil, že v současnosti užívané vakcíny od Pfizeru a Moderny jsou u starších občanů velmi účinné. „Imunitní systém postupem věku začíná být slabší a slaběji reaguje na vakcíny. Pouze v případě, že vakcína je velmi silná, tak je schopna reagovat i v těch vyšších kategoriích,“ osvětlil Prymula.

Přidávají se další země

Francie, Švýcarsko, Malta a Belgie se staly dalšími evropskými zeměmi, jejichž lékové úřady nedoporučily podávat oxfordskou vakcínu od AstraZenecy lidem nad 65 let. Připojily se tak k Německu, Rakousku, Polsku, Maďarsku, Itálii a Švédsku, kde také nebyla doporučena tato očkovací látka seniorům. Evropská léková agentura (EMA) ji přitom doporučila pro všechny lidi nad 18 let.

„Pro pacienty starší 65 let chybí data, která dorazí v následujících týdnech. Prozatím doporučujeme užití u lidí mladších 65 let,“ uvedla předsedkyně Francouzského zdravotnického úřadu (HAS) Dominique Le Guludecová.

Kritika od Macrona

Francouzský prezident Emanuel Macron prohlásil, že u lidí nad 65 let je bohužel přípravek „kvazi neefektivní“.

V Polsku budou vakcínou od společnosti AstraZeneca očkováni lidé mezi 18 a 60 lety, oznámil v úterý šéf kanceláře premiéra Michal Dworczyk.

Ani Belgie nebude podávat vakcínu od AstraZenecy lidem nad 55 let, protože stále chybějí data o účinnosti v této skupině

Český ministr zdravotnictví Jan Blatný opět potvrdil, že v současné době nevidí žádný důvod domnívat se, že vakcína nemůže být použita u lidí nad určitý věk. Česko tak bude vakcínou v nejbližší době zřejmě očkovat především seniory, kteří jsou prioritní. Vláda objednala 3 miliony dávek AstryZenecy. Dodávky by se měly obnovit příští týden.

Z našich odborníků je největším obhájcem AstraZenecy současný vedoucí epidemiologické pracovní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek. Již 19. srpna po zaregistrování Sputniku V silně zpochybnil ruskou vakcínu a vyzvedl oproti ní právě AstruZenecu. Přestože nebyla ještě zaregistrovaná, nebyla známa data a musela řešit některé problémy. Důvěru jí vyjádřil už v srpnu i prohlášením, že kdyby si vybíral, tak by se nechal naočkovat právě touto vakcínou případně vakcínou od Novavax. Důvěru v ní vyjádřil opakovaně a zdá se, že ji neztrácí ani v těchto dnech.

AstraZeneca před soud?

Je ovšem skutečností, že AstraZeneca může čelit soudnímu procesu, protože zástupci drobných investorů Faruqi & Faruqi už shromažďují důkazy, že firma svými postoji porušila chování společností kotovaných na burze a balamutila investory. Důvodem je, že firma zveřejňovala zavádějící vyjádření ohledně účinnosti své vakcíny a selhala při informování o svém postupu. Hlavně ale kritizuje, že studie nezahrnula dostatečný počet lidí nad 55 let, i když právě tato skupina je nejohroženější. A zpochybňuje, že se klinické zkoušky prováděly podle zavedených pravidel.

Zdroj: Novinky, lidovky, red

 

 

 

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.