pečuj doma

ZPRÁVY: U svaté Anny podávají ivermektin. Výsledky si pochvalují

24.2.2021

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně vyzkoušela u 30 pacientů s nemocí covid-19 lék ivermektin. Zdravotní stav většiny se po užívání ivermektinu ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštění domů, sdělil primář I. interní kardioangiologické kliniky nemocnice Michal Rezek.

Lékaři podávali antivirotikum vybraným pacientům s těžším průběhem nemoci od loňského listopadu. „Zatím se jedná o malý počet pacientů na to, abychom mohli dělat ucelené závěry. Nicméně tolerance léčby byla velmi dobrá, nežádoucí účinky minimální, zdravotní stav velké většiny pacientů se po užívání ivermektinu a ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštěni domů,“ uvedl Rezek.

Lékaři mají v úmyslu v léčbě ivermektinem pokračovat. „Ivermektin je levnější než ostatní léky, ale nyní je obtížně dostupný, protože v České republice zatím není registrovaný,“ konstatoval Rezek. Podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské lékaři používají k léčbě pacientů s koronavirem i lék remdesivir.

Nedávno se k používání ivermektinu vyjádřil i předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Uvedl stanovisko ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové. Podle ní je většina studií k tomuto léku neúplná. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není ivermektin vhodný ani efektivní pro léčbu covid-19, řekl Babiš.

K tomu primář Rezek uvedl: Vím, že existuje určité negativní stanovisko vůči ivermektinu, podle kterého účinek zatím není potvrzený. Nezaznamenal jsem ale žádné úplně negativní studie, většina je naopak velmi pozitivní. Hlavní výhrada je, že pokud se provede rozsáhlejší studie za dodržení přísných standardů, tak by se mohlo ukázat, že efektu ivermektinu nakonec nebude velký. V době, kdy však řešíme covid, nemá tato takzvaně tvrdá data téměř žádný lék, ani z těch, co používáme. Jsme v situaci, kdy je pacientů mnoho a jejich průběhy jsou často velmi špatné. Člověk si proto musí položit otázku, jestli máme za každou cenu čekat, až se to prokáže, anebo se budeme snažit léčit tím, co máme možnost podat. My  jsme vyšli z toho, že Ivermektin americké studie doporučovaly dokonce i pro pozdější fázi covidu, tak jsme si řekli, že to zkusíme. Přes mimořádný dovoz jsme si lék nechali přivézt a začali jsme ho podávat."

Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny vydala včera ve spolupráci s dalšími odborníky stanovisko, ve kterém užití tohoto léku nedoporučuje kvůli nedostatečným poznatkům. V závěru konstatuje, že pokud ivermektin některý lékař k léčbě covidu nasadí, je to na jeho riziko. Zřejmě se prohlášení  týkalo primáře Rezka a jeho pracoviště, protože ty jsou v této zemi jediné, kteří iverkemtinem léčí. Primář Rezek konstatoval, že čas běží a nemocní přibývají, někteří odcházejí, takže není na co v této situaci čekat.

Zdroj: Brněnská drbna, Novinky

 



Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

ZPRÁVY: Ombudsman a ministr spravedlnosti o opatrovnictví

16.4.2024 Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček a jeho zástupce Vít Alexander Schorm jednali. s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. I když aktuálně probíhá připomínkové řízení k zákonu o veřejném opatrovnictví, upozornil zástupce veřejného ochránce práv na potřebu zakotvit jasněji pravidla ostatních podpůrných opatření. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.