pečuj doma

Úřady obdrží evidenci všech lidí pracujících na dohodu

6.11.2023

Když ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) začal mluvit o evidenci dohodářů, spojoval to s otázkou navýšení limitů pro odvody z těchto typů flexibilních úvazků. Po pár měsících vypadá situace jinak. Limity se nemají zvýšit, ale naopak de facto zpřísnit, zato evidence v rámci konsolidačního balíčku zamířila do Senátu.

V debatách o bezprecedentním přitvrzení pracovního práva i nárůstu administrativy ale poněkud zapadl další aspekt, kterým evidenci ministr Jurečka hájil. Další nástroj ke kontrole žadatelů o sociální dávky. Senát má rozhodnout už tento týden.

Lidovci si ve vládě přivlastnili tradiční téma boje proti zneužívání sociálních dávek a jejich předseda a ministr Marian Jurečka si k tomu připravuje nové nástroje. Ruku v ruce s novou pravomocí prolamovat bankovní tajemství pro ministerstvo a úřady práce, jejíž způsob „přilepení“ do novely zákona o státní sociální podpoře pozvedl obočí organizací zabývajících se ochranou soukromí a osobních údaj, mají dostat úředníci evidenci všech lidí pracujících na dohody o provedení práce.

Úprava je součástí takzvaného konsolidačního balíčku, který mění šest desítek zákonů a má podle vlády umožnit ozdravení státního rozpočtu. Zaměstnavatelé by měli hlásit všechny zaměstnance na dohody o provedení práce České správě sociálního zabezpečení, aby bylo možné kontrolovat novou povinnost odvádět daně při řetězení smluv u více zaměstnavatelů. Údaje však nemají mířit jen k ČSSZ, ale také k úřadům práce.

První na řadě v tomto byli ukrajinští uprchlíci, jejichž práci na dohodu začala evidovat sociální správa od dubna. Zaměstnavatelé jí hlásí zaměstnance i dohodáře s vízem k ochraně. Úřad pak pracovníky vede v registru nemocenského pojištění. Podle návrhu budou zaměstnavatelé muset úřadu oznámit výši dohodářova výdělku za daný měsíc, nehledě na to, zda mu vzniká povinnost platit odvody.

Správa by zas měla všechny dohodářovy firmy informovat, pokud jeho příjem překročí limit, aby se uhradily odvody. Pracovník musí podniku sdělit, kde všude na dohodu pracuje. Za porušení pravidel hrozí pokuty. Sociální správa bude moci údaje předat inspekci práce či úřadům práce. Úředníci, kteří vyřizují dávky, by tak měli získat informace o výši dohodářova příjmu při posuzování nároku na pomoc od státu.

Co má sloužit jako nástroj k výběru vyšších daní z dohod, může posloužit zřejmě spíše právě pro kontrolu žadatelů o dávky. Pokud se tedy nepřesunou k práci načerno. V případě vyššího výběru daní panují jak ze strany zaměstnavatelů, tak některých odborníků silné pochybnosti. Zaměstnavatelé dlouho dopředu avizovali, že jim změny způsobí tolik administrativy a problémů, že od dohod začnou ustupovat.

To už se v některých případech děje před schválením konsolidačního balíčku. Jak upozornil například expert na sociální problematiku Člověka v tísni Daniel Hůle, už nyní se někteří dohodáři od zaměstnavatelů dozvídají, jak si zařídit jiné typy poměru, jako je práce na živnostenský list. „Ve výsledku tak stát uvidí ještě méně, než než měl na dani z DPP,“ konstatoval Daniel Hůle.

Zdroj: Echo 24

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.