pečuj doma

V Brně se otevřela Knihovna Milana Kundery

3.4.2023

Součástí brněnské Moravské zemské knihovny je nově otevřená Knihovna Milana Kundery. Provoz zahájila na apríla, kdy jeden z nejvýznamnějších žijících českých spisovatelů oslavil 94. narozeniny. Už v polovině týdne Kundera knižně poprvé česky vydal svůj slavný esej Unesený Západ ze začátku 80. let minulého století.

Součástí brněnské Moravské zemské knihovny je nově otevřená Knihovna Milana Kundery. Provoz zahájila na apríla, kdy jeden z nejvýznamnějších žijících českých spisovatelů oslavil 94. narozeniny. Už v polovině týdne Kundera knižně poprvé česky vydal svůj slavný esej Unesený Západ ze začátku 80. let minulého století.

Kunderova knihovna se nachází v prvním patře Moravské zemské knihovny, konkrétně nad kavárnou. Otevřená bude v pracovních dnech od 10 do 17 hodin. Obsahuje více než 3000 svazků, převážně překladů autorových knih do cizích jazyků, recenzí jeho děl a část osobního archivu včetně korespondence. Knihovna v jeho rodném Brně vznikla díky ochotě romanopisce a jeho manželky Věry Kunderové, řekl při sobotním ceremoniálu literární vědec a ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček. "Věra Kunderová je autorkou nejen této skvělé myšlenky, ale také s mimořádnou pílí a nasazením dávala celý soubor dohromady a pomáhala s přípravou převozu," zdůraznil Kubíček.

Ceremoniálu se zúčastnil například Antoine Gallimard, ředitel jednoho z nejznámějších francouzských nakladatelství Gallimard, které Kunderovy knihy publikuje už desítky let. Ve své řeči přirovnal setkání svého otce Clauda Gallimarda s Kunderou k tomu, když se zakladatel firmy a jeho dědeček Gaston Gallimard domluvil s romanopiscem Marcelem Proustem na vydávání sedmidílného románu Hledání ztraceného času.

Ministr kultury Martin Baxa z ODS ocitoval, jaké pocity přesun knihovny z pařížského bytu Kunderových do Brna vyvolal v autorově ženě. "Milan se narodil v Brně. Je to symbolický akt. Milan se vrací do Brna. Milan třeba odejde, ale bude žít nadále v Brně. Lidi za ním budou chodit, studenti za ním budou chodit. Prostě bude žít tam, kde se narodil," řekla tento týden Kunderová pro Český rozhlas. Spisovatel s manželkou odjel z Československa roku 1975, komunistický režim jej o čtyři roky později zbavil československého občanství. Až v roce 2019 získal Milan Kundera české občanství.

Díky smlouvě s manželi Kunderovými a správci autorských práv bude fond knihovny průběžně obohacován o stále nová vydání Kunderových knih, prakticky to znamená jednu až dvě nové publikace týdně. Čtenáři a badatelé si je budou moct vypůjčit prezenčně.

Listinný materiál se má postupně skenovat, aby bylo možné jej studovat v elektronické podobě. Knihovna zahrne také počítače s audioverzemi Kunderových děl v češtině, francouzštině, angličtině a němčině. Další počítače umožní studovat digitalizovaná díla, mezi nimiž jsou zejména výtisky s autorskými korekturami.

Postupně se má digitalizovat též archivní materiál, v němž se nachází například Kunderova korespondence se slavnými filmovými režiséry Federicem Fellinim a Françoisem Truffautem nebo s dramatikem Fernandem Arrabalem.

Knihovna Milana Kundery má sloužit i jako místo setkávání, nabídne kulturní program s přesahem k společenským tématům. Členy dramaturgické rady jsou přední francouzské spisovatelky Yasmina Reza a Florence Noiville, ředitel Frankfurtského knižního veletrhu Juergen Boos, Miroslav Balaštík, vedoucí brněnského nakladatelství Host, nebo Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno.

Zdroj: Aktuálně

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.