pečuj doma

Vyšetřovatelé ve Wuchanu odmítli únik viru z laboratoře

9.2.2021

Experti Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří pod vedením Bena Embareka v čínském městě Wu-chan vyšetřují od začátku února původ koronaviru způsobujícím nemoc covid-19, dospěli k závěru, že coronavirus neunikl ze zdejší laboratoře. Spojené státy americké v reakci obvinili WHO, že pracují ve prospěch Číny.

Odborníci prozkoumali tržnici, kde měla nákaza vypuknout, i Wuchanský institut virologie, který stojí v centru řady konspiračních teorií o původu nákazy. Už nyní Embarek oznámil, že jejich vyšetřování nepovede k plnému porozumění původu koronaviru. Zároveň dodal, že už teď mohou alespoň vyvrátit nějaké konspirace, informoval list Daily Mail.

Embarek uvedl, že on a jeho tým měli velmi upřímnou diskuzi s čínskými vědci o zdroji nákazy a může vyvrátit teorii o tom, že koronavirus unikl, ať už nedopatřením nebo záměrem, z wuchanské laboratoře nacházející se nedaleko tržnice. „Cíle dopátrat se původu koronaviru nedosáhneme, naše šetření ale bude prvním krokem k jeho odhalení,“ prohlásil Embarek.

Západní vědci jsou nespokojeni s výrokem WHO. Objevily se dokonce názory, že WHO Číně pomoháhá maskovat pravdu. Podle nich těmto hypotézám jen nahrává Embarekovo přiznání, že se jim nepodaří odhalit původ koronaviru.

Člen týmu WHO Peter Daszak uvedl, že mají k dispozici „data, která před tím nikdo neviděl“, a že s nimi „Peking jedná otevřeně a mohou sledovat všechny důkazy“. Embarek vysvětlil, že po jejich šetření a diskuzi s čínskými kolegy je jasné, že koronavirus z laboratoře neunikl. „Je to akorát tak dobrý námět pro nějaký film nebo seriál, kterého se jistě dočkáme,“ reagoval Embarek. S čínskými experty rozebírali i další teorie o původu nákazy, které se během roku objevily v tisku. „Debata byla velmi otevřená a přímá,“ prohlásil, ale detaily nenabídl. „Řídíme se vědou a fakty. Pokud bychom se honili za duchy, ničeho nedosáhneme,“ objasnil Embarek.

Zdroj: Blesk, Dail Mail

 

 

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.