pečuj doma

Vzpamatujme se a okamžitě očkujme rizikovou populaci

11.2.2021

Rizikovou populaci je třeba podle imunologa Vojtěcha Thona z centra RECETOX Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity okamžitě naočkovat první dávkou vakcíny proti nemoci covid-19. Očkování druhou dávkou při nedostatku vakcín nedává smysl. Společnost lze jen tak během asi 8 až 10 týdnů vyvést z nejhoršího, řekl Thon.

V Česku stále pokračuje zavedený systém očkování na dvě dávky a přes nedostatek vakcín jsou na druhé dávky zvaní i lidé, kteří covid prodělali, například z řad zdravotníků či policistů. A u nás bohužel stále nejsou léky typu Regeneron nebo Eli Lilly, které mají v okolních zemích, například Německu, Rakousku, či Maďarsku, zabraňující nejtěžšímu průběhu covidu.  

Podle Thona už první dávka vakcíny rizikovým pacientům zřejmě zachrání život a ochrání je před těžkým průběhem. Pro nastartování imunitního systému to pro tuto akutní chvíli úplně stačí.

„Za normálních okolností bychom měli po čase dávku zopakovat ještě jednou, aby si náš imunitní systém tuto zkušenost s virem dobře zapamatoval. Situace, v níž se nacházíme, je ale výjimečná. Vždyť očkujeme přece v době pandemie!” dodal.

Thon dále navrhuje, podávat druhou dávku vakcíny, takzvaně upomínající, ne po po 28 dnech, jak se to v Česku děje nyní, ale třeba i po dvou měsících. Vakcína proti covidu vytváří buněčnou i protilátkovou imunitu obdobně jako živé vakcíny, kdy se druhá dávka podává později, vysvětlil.

„Když posuneme podání druhé dávky o několik týdnů, než dovezeme další vakcíny, nic se nestane. Ale pokud teď nenaočkujeme lidi, kteří jsou v rizikových skupinách, a nejsou to jen lidé starší 85 let, tak naší populaci neochráníme a společnost dál posuneme do zmaru. A to se stane, pokud budeme jen vyvoleným dávat dvě dávky, a ostatní, kteří čekají ve frontě, teď nenaočkujeme,“ uvedl Thon.

Kdybychom to udělali, tak by se tím zabránilo rychlému rozvoji těžkých forem onemocnění i u nových mutací koronaviru, například britské, která se šíří rychleji než původní koronavirus.

„Je nezbytné nepromarnit následující dva týdny, které máme před sebou, a naočkovat první dávkou vakcíny všechny, kteří to potřebují, všemi vakcínami, které jsou republice k dispozici. A druhou dávku dali následně, třeba až za dva měsíce, až jí bude dostatek,“ uvedl imunolog.

Podle něj nehrozí, že by za několik měsíců bylo vakcín pro následnou druhou dávku nedostatek. Firmy vakcíny vyrábí ve velkém.

„Světlem na konci tunelu je respektování vědeckých výzkumů. Je třeba okamžitě naočkovat první dávkou celou populaci rizikových lidí. Vakcín na to máme dostatek i při tom minimu, které je nyní k dispozici. Všechny vakcíny ale musí být vyočkovány jako první dávka,“ dodal Thon.

Zdroj: Novinky, idnes, red

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.