pečuj doma

Za seniory odpovídají jejich děti, nejen stát, tvrdí Jurečka

22.4.2023

Alimentační povinnosti nemají jen rodiče ke svým dětem, ale i děti ke svým rodičům. Do zajištění péče o nesoběstačné seniory tak chce ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka [KDU-ČSL] vtáhnout i jejich děti. „Ne všechna odpovědnost leží na státu,“ uvedl na sněmovním semináři s tím, že je třeba tuto záležitost legislativně vyřešit.

Díl odpovědnosti za nesoběstačné občany podle něj leží i na jejich blízkých, tedy obvykle dětech. I ony se mají na zajištění péče o své rodiče, to ve spolupráci se státem, podílet.

„Na rovinu říkám, že to není populární opatření,“ řekl ministr s tím, že i rodinní příslušníci, především pak potomci, se musí do zajištění pomoci o stárnoucí populaci více vtáhnout.

„I toto chci, abychom dokázali do legislativy nejpozději do roku 2025 dostat,“ řekl jasně Jurečka.

Ve svých slovech se odvolával i na znění paragrafu 915 Nového občanského zákoníku [NOZ]. V něm, jak zdůraznil, je jasně definovaný vztah nejen rodiče za děti, ale i děti za své rodiče.

Co říká zákon

Faktem je, že v § 915 občanského zákoníku [Výživné mezi rodiči a dětmi a předky a potomky] stojí:

Životní úroveň dítěte má být zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Toto hledisko předchází hledisku odůvodněných potřeb dítěte.
Dítě je povinno zajistit svým rodičům slušnou výživu.

I děti tak mají vůči svým seniorním rodičům podle ministra alimentační povinnosti. A s tímto faktem chce v posilování sítě sociálních služeb ministr Jurečka také pracovat.

„I na to se chceme podívat,“ uvedl ministr s tím, že, že neplatí názor mnohých, že stát se přeci postará.

Zdroj: Zdravé zprávy

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Když hvězdy přednáší - červen, Mahenova knihovna, Brno

26.4.2024 Jsou kurzy a kurzy. Co si budeme povídat – některé jsou fádní, nezáživné. Ale některé jsou kreativní, poutavé. A když na nich přednáší skutečné osobnosti, jako je osobnost neziskovek JMK 2021 Leona Zemanová nebo Radka Pešlová, kterou provází renomé výjimečně právničky. Anebo zářivá Martina Holcová, kterou znají i v dalekém Finsku… více...

ZPRÁVY: Babiš převzal Potůčkův návrh na veřejnoprávní pilíř!

25.4.2024 Alena Schillerová a Karel Havlíček v podstatě odsouhlasili za ANO na schůzce u prezidenta důchodovou reformu, jak ji dělá vláda Petra Fialy. Andrej Babiš je však přinutil souhlas odvolat a následně přichází s novým řešením, které ovšem není nové. Nedávno jsme psali, že právě toto navrhuje dlouholetý expert na tuto problematiku Martin Potůček z FSV UK. více...

NAŠE SALLY: Nevlastní matka překračuje dávkování léků

24.4.2024 Milá Sally, moje nevlastní matka má diagnostikovanou demenci, je jí 92 let, bydlí sama a kromě ztráty krátkodobé paměti a občasných halucinací je na svůj věk čilá. Problém je v podávání léků, není schopna zajistit si správné dávkování. Má léky preventivní na anginu pectoris a léky na demenci. Poslední měsíc sní víc léků, než má. více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.