pečuj doma

Základní poučení pro očkování třetí dávkou

30.9.2021

U nás se už očkuje třetí dávkou proti covidu. Jako jeden z prvních ji obdržel premiér Andrej Babiš. Na přeočkování se může hlásit každý, kdo o něj má zájem, avšak může na něj jít nejdříve osm měsíců po druhé dávce. Odborníci přeočkování doporučují hlavně seniorům a lidem s oslabenou imunitou.

Aktuálně.cz shrnuje základní otázky a odpovědi kolem třetí dávky vakcíny:

Očkování tzv. posilovací třetí dávkou je dobrovolné.

Na přeočkování třetí dávkou se mohou  přihlásit všichni, kteří o něj mají zájem. Musí však mít nejméně osm měsíců po dokončeném očkování - tedy po druhé dávce nebo po aplikaci jednodávkové vakcíny Janssen od Johnson & Johnson. Věk, zaměstnání či zdravotní stav nehrají roli. Odborníci však třetí dávku doporučují výhradně lidem starším 60 let a pacientům s oslabenou imunitou.

"Je důležité zejména pro všechny, kteří mají závažné komorbidity (více nemocí současně, pozn. red.), které by v případě nákazy covidem mohly vést ke komplikovanému průběhu. Mezi ty patří typicky silně obézní lidé, lidé s neregulovaným vysokým krevním tlakem nebo třeba s chronickým onemocněním plic," uvádí předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. V Česku už třetí dávku několik lidí z rizikových skupin obdrželo. Především šlo o osoby po transplantacích.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že lidé, kteří mají naměřené vysoké protilátky po prodělání nemoci, nebudou přeočkování třetí dávkou potřebovat.

K přeočkování zaregistrovat přes portál ceskoockuje.cz

 Očkovat se mohou po rezervaci v systému na některém z očkovacích míst nebo u svého praktického lékaře.

Praktici zatím nedostávají preparáty firmy Pfizer. Je zde dostupná jen vakcína Moderna. 

Přeočkovávání probíhá vakcínami na bázi mRNA, tedy látkami Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech a Spikevax od Moderny. S očkovacími látkami od firem Johnson & Johnson nebo AstraZeneca se pro tento účel nepočítá.

Vakcíny se mohou kombinovat. Není tedy nutné očkovat se stejnou očkovací látkou jako u první a druhé dávky. Pokud tedy člověk prvně obdržel například dvě dávky vakcíny od firmy AstraZeneca, třetí dávku už dostane od společností Pfizer či Moderna.

"De facto téměř bez ohledu na to, čím byl člověk očkován u první nebo druhé dávky, vždy doporučujeme aplikovat mRNA vakcíny. Takže jestliže ji člověk dostal už na začátku, tak by bylo dobré aplikovat tu stejnou. Pokud ale třeba dostal Modernu a na přeočkování nebyla k dispozici, může bez problému dostat Pfizer," popisuje vakcinolog Chlíbek.

Zdroj: Aktuálně

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.