pečuj doma

Zlatý retrívr testuje seniory ve Freancii na covid

15.8.2021

Alsaský domov důchodců zapojil do boje proti koronaviru dvouletého zlatého retrívra, který umí nákazu vyčenichat. Pokaa se stal prvním psem ve Francii, který pomáhá s odhalováním pozitivních případů v pečovatelském domově. „Nedá se to srovnávat,“ odpověděl 85letý Christophe Fritsch na otázku, kterému testu dává přednost.

„Vezmete kousek kapesníku, dáte ho na pět minut do podpaží a je hotovo. PCR test je mnohem složitější,“ uvedl důchodce, který v minulosti prodělal koronavirovou nákazu a má za sebou řadu testů.

Pes je speciálně vycvičený na vyčenichání jedinečného pachu, který mají nakažení lidé v potu. Když nákazu ucítí, jednoduše si sedne. Zdravotníci pak jeho odhad potvrdí PCR testem.

Pokaa pochází z alsaské pobočky asociace Handi’chiens, která se specializuje na výcvik asistenčních psů pro lidi se zdravotním postižením. Její ředitel, lékař Robert Kohser, je zároveň šéfem pečovatelského domova pro seniory La Roselire v městě Kunheim, kde pes nyní pomáhá. Koronavirus se naučil vyčenichat během čtyřtýdenního výcviku ve Státní veterinární škole v Alfortu (ENVA).

Dvouletý retrívr minulý týden správně odhalil všechny vzorky nasbírané v domově důchodců i v nemocnici ve Štrasburku, uvedl Kohser. Správně určil 95 procent asymptomatických a 100 procent symptomatických nákaz. Dokáže vyčenichat všechny dosud objevené mutace koronaviru a v některých případech odhalí nákazu o 48 hodin dříve než PCR test, dodal ředitel pečovatelského zařízení. Podle Kohsera je tento typ testování nejen snadný a levný, ale velmi dobře ho snášejí i obyvatelé domova, kteří mnohdy trpí kognitivními poruchami jako je Alzheimerova choroba.

Kohser plánuje otestovat všech 127 penzistů a 110 zaměstnanců zhruba každé dva až tři týdny, i když většina z nich už byla naočkována a domov naposledy zaznamenal pozitivní případ v prosinci 2020. Nevylučuje ani psí testování návštěvníků.

Asociace Handi’chiens, která výcvik psa financovala, by ráda darovala speciálně vycvičené psy i do dalších domovů důchodců. K tréninku přibližně 250 psů ale potřebuje finanční podporu od francouzské vlády.

Autoři: Lidovky, ČTK

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na podpůrné skupiny pro pečující, které pořádáme od září v Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

PTÁTE SE: Invalidní důchod při roční docházce na střední školu

26.7.2024 Syn mi dal plnou moc k vyřízení žádosti o invalidní důchod, podávala jsem žádost v dubnu 2024. Syn se narodil v listopadu 2003, nyní je mu 20. Do jeho 12 let jsem na něj pobírala příspěvek na péči v druhém stupni. Byla jsem se ptát na posudkovou sociální zabezpečení, zda už má důchod vyřízený. Tam mi řekli, že mu posudkový lékař uznal invaliditu více...

INFO: Sbírky budou jednodušší a všichni pacienti naleznou zastání

25.7.2024 Prezident republiky podepsal dvě novelizace zákonů, které výrazně zjednoduší činnost veřejně prospěšných organizací. Jedná se o změnu zákona o veřejných sbírkách a zákona o zdravotních službách, která mimo jiné upravila definici pacientské organizace. Obě novely omezí zbytečnou byrokracii a přispějí k transparentnímu prostředí v tomto sektoru. více...

PTÁTE SE: Může opatrovník zakázat nahlížet do lékařské dokumentace?

24.7.2024 Jsem opatrovnicí mé matky. Můj bratr po mě žádá povolení k nahlížení do lékařské dokumentace matky. Vzhledem k tomu, že má velmi nepříjemné chování k ošetřujícím lékařům i personálu, nedala jsem souhlas k jeho nahlížení do zdravotní dokumentace. Mám právo mu neumožnit toto nahlížení? Jsem povinna ho informovat o zdravotním stavu matky více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.