Náklady opatrovníka po autonehodě opatrovance
Můj opatrovanec obdržel bolestné po autonehodě, kdy ho srazilo auto na přechodu. Bylo mu zasláno na bankovní účet a budeme to i dokládat v roční zprávě pro opatrovnicky soud.
Po autonehodě máme možnost čerpat vyúčtování cestovného k lékaři na rehabilitaci, které jsme platil ze svého jako opatrovník a zatím jsem nenárokoval. (Lékařské zprávy mám z kontrol.) Je možné vyúčtování péče v domácnosti nad rámec, například na nákupy, praní, úklid? Mám lékařské zprávy od psychiatra a obvodního lékaře, že současný stav je zhoršený a vyžaduje větší péči v domácnosti než před autonehodou.
Chtěl bych se zeptat, jestli tyhle náklady můžu zaslat na svůj bankovní účet jako opatrovník, protože jsem platil ze svých peněz pohonné hmoty. Případně uvést bankovní účet opatrovance? Rád bych měl vše v pořádku a prokazatelně. V roční zprávě bych se zmínil, že jsem nárokoval u pojišťovny náklady za cestovné a nad rámec péči, čas spojený s péčí. Kopii výdajů a cest vše ukládám pro případnou kontrolu.
Odpověď
Z Vámi popsaných okolností se nároky na náhradu nákladů souvisejících s autonehodou jeví jako důvodné, zejména pokud je můžete doložit lékařskými zprávami, doklady o vynaložených výdajích a evidencí cest. Doporučuji proto nároky vůči pojišťovně uplatnit a veškeré související podklady si pečlivě uchovávat.
Je však potřeba rozlišit dvě situace:
1. Náhrada skutečně vynaložených nákladů (např. cestovné, PHM)
Pokud jste jako opatrovník hradil cestovné a další výdaje ze svých vlastních prostředků, lze požadovat jejich náhradu. V takovém případě je vhodné doložit konkrétní výdaje, jejich souvislost s autonehodou a skutečnost, že jste je skutečně uhradil.
Pokud požadujete proplacení těchto částek přímo na svůj bankovní účet, resp. z náhrady poskytnuté opatrovanému, je třeba zohlednit, že jako opatrovník současně jednáte za opatrovaného a v dané věci vzniká střet zájmů. Opatrovnictví má být bezplatné.
2. Náhrada za zvýšenou péči v domácnosti a čas spojený s péčí
Zde je situace složitější. Pokud požadujete finanční náhradu za vlastní péči, kterou jste opatrovanému poskytoval nad rámec běžné péče, jde fakticky o požadavek na úhradu Vašich služeb z prostředků opatrovaného. V takovém případě jste v kolizi zájmů a nemůžete za opatrovaného současně jednat i rozhodovat o úhradě ve svůj prospěch.
Podle § 460 občanského zákoníku je proto namístě požádat soud o ustanovení kolizního opatrovníka, který bude opatrovaného v této záležitosti zastupovat a posoudí oprávněnost požadované úhrady.
Alternativně můžete všechny uplatňované nároky, jejich důvody a finanční vyčíslení písemně zpracovat a předložit soudu návrh na schválení právního jednání, kterým by byla úhrada provedena z prostředků opatrovaného na Váš bankovní účet. O vhodném procesním postupu a případném ustanovení kolizního opatrovníka rozhodne soud podle konkrétních okolností – předpokládám, že nebude řešit kolizi, ale návrh Vám buď schválí, nebo neschválí na přímo.
Doporučuji tedy:
- samostatně vyčíslit cestovné a ostatní skutečně vynaložené výdaje,
- odděleně vyčíslit požadovanou náhradu za zvýšenou péči a čas, který jste péčí strýci věnoval,
- doložit souvislost těchto nároků s autonehodou a jejich výši,
- před samotným vyplacením částek na Váš účet vyřešit otázku střetu zájmů prostřednictvím soudu.
V roční zprávě opatrovnickému soudu určitě uveďte, že jste nároky vůči pojišťovně uplatnil, v jaké výši a jakým způsobem byly případně vypořádány. Je také vhodné uvést, že veškeré doklady o výdajích a cestách uchováváte pro případnou kontrolu.
Mgr. Radka Pešlová




