pečuj doma

Doprovázení dospělého dítěte při hospitalizaci

21.9.2026

Mám dospělého syna, který s námi nebydlí, je v domově pro zdravotně postižené už nastálo a já o něj teď musím jako opatrovník pečovat v nemocnici. Mám nárok na paragraf, nebo nějaké volno od zaměstnavatele?

Odpověď

Váš dotaz v sobě skrývá hned několik rovin, na které se pokusím postupně odpovědět.

Nejprve je třeba si říci, že to, že jste opatrovníkem syna, ještě nemusí znamenat, že je Vaší povinností všude jej doprovázet a být zároveň jeho pečující osobou.
Nic tomu však nebrání, a je tedy naprosto v pořádku, pokud jako opatrovník jste i pečující osobou, a to i přesto, že po většinu času péči zajišťuje domov (pro osoby se zdravotním postižením), ve kterém syn trvale bydlí a kde má uzavřenou smlouvu o poskytování sociální služby.
Pokud jste tedy „jen opatrovníkem“, pak je naprosto v pořádku, pokud máte v domově nasmlouvané podmínky tak, aby potřebnou péči v domově a případně i v nemocnici zajišťoval tento domov.
Pokud tuto péči nasmlouvanou nemáte, případně chcete během jeho hospitalizace pečovat Vy sama, je potřeba zkoumat, z jakého důvodu je tato péče potřeba.

Vy se sice ptáte na „paragraf“, je však třeba řešit i otázku toho, za jakých podmínek budete moci být se synem v nemocnici.
Co se týče vámi zmiňovaného v „paragrafu“, máte patrně na mysli dávku ošetřovné, tedy dávku vyplácenou z nemocenského pojištění zaměstnavatelem/Českou správou sociálního zabezpečení podle zákona číslo 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění a do po dobu až 9 dnů.
Pro Vaši informaci zde přikládám část zákona:

„Podmínky nároku na ošetřovné
§ 39
(1) Nárok na ošetřovné má pojištěnec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci nebo samostatnou výdělečnou činnost z důvodu
a) ošetřování
1.
dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo
2. jiné fyzické osoby, jejíž zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo ženy, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo…“

Jak můžete vidět, ošetřovné je možné čerpat v případě, že lékař potvrdí, že ošetření Vašeho dospělého syna je nezbytné.

Potvrzení od lékaře budete potřebovat i proto, abyste mohla být se synem v nemocnici. Nehledě na skutečnost, že přítomnost další osoby v nemocnici znamená zvýšené náklady, a ty, pokud je tato potřeba potvrzená lékařem, hradí zdravotní pojišťovna, a to i přesto, že se jedná o osobu starší 10 let. (Hospitalizaci rodičů s dětmi mladšími 10 let lidé obecně znají, ale s hospitalizací pečujících u osob dospělých se setkávají málo, tak zde tuto informaci přikládám.)
Domluvíte-li se s lékařem a potvrdí-li potřebu Vaší péče po dobu hospitalizace syna, získáte tím i „omluvenku“ pro svého zaměstnavatele.

S přáním úspěšného vyřízení i úspěšné léčby pro Vašeho syna

Mgr. Jitka Koutová, DiS.

 

Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte si návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Podívejte se na seriál videí a seznamte se službami, které pomáhají rodinným pečujícím.
Publikaci Opatrovník v praxi II jsme připravili s právničkou Radkou Pešlovou.

Články

PTÁTE SE: Žádost o přiměřené zadostiučinění po řízení o PnP

5.11.2026 Starám se o maminku, která pobírá příspěvek na péči. Původně šlo o 2. stupeň příspěvku, rozhodnutí platilo do února 2025. Následně, z moci úřední, bylo zahájeno správní řízení. Od doby jsem vždy obdržel rozhodnutí (jako zmocněnec), se kterým jsem se nemohl ztotožnit a podal odvolání. MPSV rozhodnutí zrušilo, nařídilo další sociální šetření více...

INFO: Senioři mohou využít zadarmo donášku knih až ke dveřím

4.11.2026 Seniorů, kteří celý život milovali čtení, existuje v ČR celá řada. Mnoho z nich si však kvůli zdravotním komplikacím již nemůže dovolit pravidelné cesty do knihovny. Městské knihovny nyní ve velkém zavádějí službu, v rámci které mohou senioři s knihovníkem probrat své oblíbené tituly a on jim vybrané knížky přinese až k jejich dveřím. více...

Krátce

Do dvou let by si mohli lidé v České republice vyzvednout některé léky na předpis nejen ve  výdejním boxu, ale nechávat si je i doručovat přímo domů.

Nadace Krása pomoci předala ocenění Beauty of Help Award 2026 osobnostem, jejichž práce a životní příběh přispívají společnosti. Mezi oceněnými jsou chirurg P. Pafko, odbornice na sociální služby E. Kalhousová, dobrovolnice G. Machatová a cestovatelka E. Mahrová.

Podporují nás

Ministerstvo zdravotnictví
Statutární město Brno
Jihomoravský kraj
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.