pečuj doma

Máme naději, že opatření vlády zafungují!

22.3.2020

Šéf krizového štábu Roman Prymula v nedělní partii na Primě dnes vyzvedl příkladný přístup českých lékařů a zdravotníků. „Zdravotníci věnují obrovskou péči nakaženým ve vážném stavu, minulý týden jsem dostal informaci, že muž převezený do VFN selhává, že zřejmě zemře. Věnovali se mu s takovou péčí, že se stabilizoval,“ řekl.

Roman Prymula vyzdvihl, že opatření fungují, protože počet nakažených nestoupá exponenciálně, jak je tomu v mnoha jiných státech. Očekává, že restriktivní opatření by se postupně mohla začít uvolňovat možná už za měsíc. Podmínkou ale je, že se do té doby ustálí počet nakažených, a to maximálně na 10 tisících. Naše hranice však budou zavřeny měsíce a možná i roky.

V těchto dnech se ukazuje, že virus k nám z okolních zemí přenášejí tzv. pendleři. Roman Pymula proto bude od zítřka požadovat uzavření hranic i pro ně a znovu apeloval na absolutní dodržování všech nařízení. Roušky je nutné nosit do doby, než bude přibývat pouze několik desítek případů denně, zdůraznil.

Dodejme k tomu, že i z těchto jeho slov je zřejmé, že jde o běh na dlouhou trať. Ovšem v těchto dnech už máme odůvodněnou naději, že neskončíme jako v Itálii, Španělsku a dalších západních zemích, kde se zdravotnictví pod náporem koronaviru hroutí nebo někde už i zhroutilo.  

Jedním z těchto případů je i Británie. Novinky zveřejnily článek, který nám dá představu, co se děje, když nezodpovědné vlády a obyvatelé koronavir podcení. Je třeba nezastírat tuto realitu a udělat vše proto, aby u nás k tomu nedošlo. Zde je článek:

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/britsky-lekar-na-tu-hruzu-me-nemohlo-pripravit-nic-40317594

Na závěr znovu jen zopakujme, co žádá krizový štáb: Prosím, dodržujte všechna nařízení, společně  krizovou situaci překonáme.

(pd)

 

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

INFO: Digitální den pro neziskovky: Najděte svoji cestu

19.4.2024 Třetí ročník online konference Digitální den pro neziskovky, která se uskuteční 21. května se zaměří na digitální strategie a řízení IT v organizacích. Z nedávného průzkumu Sdružení VIA o stavu digitalizace v českém neziskovém sektoru vyplývá, že mnoho neziskových organizací čelí výzvám v základních prvcích digitalizace již na úrovni hardwaru. více...

PTÁTE SE: Opatrovník zanedbává povinnosti a ohrožuje opatrovanou

18.4.2024 Moje dlouholetá kamarádka je matkou 21leté nesvéprávné dcery, slečny K. Soudem byl určen opatrovník otec, avšak neplní roli opatrovníka. Zmiňovaná K. bydlí v jiném bytě sama, neumí vařit, těžko zvládá tělesnou hygienu, nevyzná se v užívání léků a neužívá léky od psychiatra. Byla několikrát hospitalizována, z důvodu demonstrativních pokusů více...

ZPRÁVY: Zajímá vás fungování hospicu a odlehčovací služby?

17.4.2024 Připravili jsme dvě nová videa ze seriálu Představujeme pět typů služeb: o pobytové odlehčovací službě a hospicu. Seriál má pomoci především rodinným pečujícím, kteří se starají o dospělé. Měli by se lépe zorientovat, v čem může být ta která prospěšná, v čem pomoci nemůže, jaké potíže mohou při využívání služeb nastat a jak jsou řešeny, jak služby dojednat více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.