pečuj doma

Máte doma nakaženého koronavirem? Co dělat?

27.3.2020

Zjistili jste, že váš příbuzný v domácnosti je nakažený Covid-19, a vy nevíte, jak nyní postupovat dál? Připravili jsme několik rad a doporučení odborníků. Například ne každý obyvatel bytu musí nutně na testování. Důsledná hygienická opatření by ale měla být úplnou samozřejmostí. Pozornost je však třeba zvýšeně věnovat seniorům

 „Manželce ve čtvrtek nebylo příliš dobře a zrovna v ten den zavolala hygiena, že na kurzu, který vedla, byl člověk nakažený koronavirem. Hygiena nám ale neřekla, co dělat dál. Má se žena nechat otestovat a mám být i já se třemi dětmi automaticky v karanténě?“ popsal serveru Lidovky.cz nejasnosti, jak postupovat, Richard K. z Prahy. „Některé instrukce hygieniků a lékařů si protiřečí, čekali jsme v divném vzduchoprázdnu,“ vylíčil.

Izolujte nakaženého, nebo všechny

Optimální je podle ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové rodinného příslušníka v rámci domácnosti izolovat – vyčlenit pokoj či byt, kde se bude léčit, a vybavit jej ochrannými pomůckami. Zůstaňte minimálně 14 dní v domácí karanténě. Neměli byste chodit do práce, na nákup, k lékaři či na jiná veřejná místa. Musíte-li venčit psa a nemáte souseda, který by vám vypomohl, venčete ráno a večer a vyhněte se kontaktu s lidmi.

Zásadní je nosit ve společné domácnosti s nakaženým roušku. Doma často větrejte a uklízejte zejména koupelnu a kuchyň i několikrát denně. Dezinfikujte jak velké plochy, tak omyvatelný materiál i mobilní telefony, klávesnice a myši u počítače. Pokud sdílíte koupelnu s nakaženým, měl by ji užívat jako poslední člen z domácnosti a poté řádně uklidit. Ručníky, ložní prádlo, utěrky i kuchyňské náčiní používejte výhradně vlastní. Vše důkladně omývejte nejlépe v myčce, popřípadě horkou vodou a prádlo perte minimálně na 60 stupňů Celsia.

V karanténě měsíc? Nikoliv

„Manželka se cítila slabá, bolely ji svaly a hlava. Ani hygiena nedokázala říct, jestli se má jít testovat. Chtěla to ale vědět, protože dva dny předtím byla šít roušky u svojí maminky spolu s dalšími lidmi. Hygiena nakonec mé ženě řekla, že se může jít testovat, čímž dostala doporučení a nemusela testy platit,“ vysvětluje postup Richard K. Výsledky měly být známy do dvou dnů, když se rodině ani třetí den z laboratoře neozývali, zavolali sami. Také na to při větší vytíženosti upozorňuje ministerstvo zdravotnictví. Výsledek ženina testu na Covid-19 byl pozitivní.

Richard K. měl sám drobné příznaky onemocnění, po pár dnech ale pominuly. Nevěděl však, jestli se má i on a jejich tři děti nechat otestovat. Preventivně zavolal svému praktickému lékaři, ten mu ale také příliš neporadil. „Ptal jsem se, jestli se mám jít tedy otestovat. Reagoval, že asi nemusím, když už příznaky nemám, ale že ještě zavolá na hygienu. Pak se ozval a říkal: ,Vy se jít testovat nemusíte, ale budete v karanténě, a až bude mít vaše žena první negativní test, tak se od té doby začne vám počítat 14denní karanténa.‘ Vyděsilo mě, že bych mohl být v karanténě třeba měsíc,“ komentuje Richard K.

I proto se nakonec obrátil na hygienickou stanici, která naopak slíbila, že do týdne pošle mobilní testy pro něj i děti. Hygienička Zdena Jágrová nicméně takto dlouhou karanténu vyvrací s tím, že by v případě bezpříznakovosti trvala pouze 14 dní.

Pokud je člověk na koronavirus otestován, předestírá Jágrová dvě možnosti: „Bude-li pozitivní, po 14 dnech se udělá kontrolní výtěr. Pokud bude negativní, po 24 až 48 hodinách se udělá druhý kontrolní výtěr. Jestli i potom bude v pořádku, je nepravděpodobné, že by se muž znovu od manželky nakazil a znovu vylučoval,“ řekla k tomu hygienička.

Máte-li v domácnosti s nakaženým i vy malé děti, nemusí u nich podle hygieničky nutně dojít k nákaze, protože nejsou k viru tak vnímané. „Může se stát, že se od rodičů vůbec nenakazí. Stejně ale musí být 14 dní v karanténě, tak jako všichni, kteří byli v přímém kontaktu s nakaženou osobou,“ zdůrazňuje Jágrová.

Seniora s příznaky otestovat

Příznaky nákazy nicméně začala pociťovat také maminka nakažené, s níž šila roušky, a se kterou nežijí v jedné domácnosti. „I tchyně, které je kolem šedesáti let, začala mít příznaky, teploty zatím sráží Paralenem. Hygiena jí řekla, že pokud nebude mít dechové potíže, má zůstat doma,“ uvedl Richard K. To je ale podle hygieničky Zdeňky Jágrové špatný postup. „Je kandidátem na domácí testování, měli by ji objednat na lince 112, nadiktovat věk a adresu. V případě, že by navíc ženě bylo přes 65 let, je zcela namístě ji nechat otestovat,“ říká rázně Jágrová.

A pokud doma pečujete o seniora je třeba obzvlášťě velkou pozornost věnovat tomu, abyste domů nepřinesli virus. Jak ukazují případy z domovů seniorů, průběh je o dost těžší. Nejlepší  by bylo, kdyby pečující vycházel opravdu co nejméně.   

Zdroj: Lidové noviny a red.

Moravskoslezský kruh, z. s. zahájil nový projekt.
Hlaste se na kurzy pro pečující a opatrovníky, které pořádáme v červnu Brně.
Potom byste mohli být v kolizi. Přečtěte se návod právničky Radky Pešlové, jak situaci vyřešit.
Všechna čísla novin najdete na webu.

Články

ZPRÁVY: Významná konference "Stáří spojuje" bude začátkem června

23.4.2024 Již tradiční mezinárodní konference Stáří spojuje 2024 se koná od 3. do 4. června 2024 v Praze. Hlavními tématy konference letos budou: mezigenerační vztahy, umění stárnout, ageismus, postavení seniorů ve společnosti, týrání a zanedbávání seniorů a další. Pozvání přijala řada významných českých i zahraničních expertů. více...

INFO: Zdravotně postižení budou od dubna 2025 patřit pod ČSSZ

22.4.2024 MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlavičku České správy sociálního zabezpečení. Namísto Úřadu práce ČR by tak nově o příspěvku na péči a dávkách pro osoby se zdravotním postižením rozhodovaly územní správy sociálního zabezpečení. více...

PTÁTE SE: Znovuposouzení příspěvku na péči v 18 letech u celiaka

21.4.2024 Dceři v listopadu 2023 skončil posudek (3. v pořadí) na příspěvek na péči v 1. stupni, dg. celiakie, skolióza (celotrupový korzet). Uznáno pokaždé d) stravování, e) oblékání, h) péče o zdraví. (Rozporovali jsme osobní aktivity, ale nedosáhli). Před dvě dny jsem byla na základě Vyrozumění z úřadu práce nahlédnout do spisu. Posudkový lékař popsal více...

Podporují nás

Spolufinancováno Evropskou unií
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Ministerstvo zdravotnictví
Jihomoravský kraj
Statutární město Brno
Chcete být informováni o nových článcích na našem webu? Přihlaste svůj e-mail k odběru.

K poskytování služeb a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.